Prihodi od ransomwarea padaju jer žrtve rjeđe plaćaju, izvješćuje Chainalysis – Vijesti o sigurnosti Bitcoina


Iako se broj pogodaka ransomwarea možda nije dramatično smanjio, prihod od takvih napada naglo je pao u prošloj godini, prema Chainalysisu. Forenzička tvrtka za blockchain vjeruje da se taj trend u velikoj mjeri može pripisati ciljanijim organizacijama koje odbijaju platiti prekršiteljima.

Chainalysis bilježi značajan pad prihoda od ransomware napada

Chainalysis je u izvješću objavljenom u četvrtak otkrio da su tijekom 2022. akteri ransomwarea uspjeli iznuditi najmanje 456,8 milijuna dolara od žrtava. Analitička tvrtka primijetila je da je procijenjeni iznos manji u odnosu na 765,6 milijuna dolara godinu dana ranije, napominjući da će stvarni ukupni iznos vjerojatno biti puno veći, budući da mnoge kripto adrese koje kontroliraju napadači tek treba identificirati.

“Trend je jasan: otkupnine su se značajno smanjile”, rekli su autori studije, ističući da ovo otkriće ne znači da je izvedeno manje napada. Umjesto toga, vjeruju da je velik dio pada posljedica sve većeg broja pogođenih organizacija koje zapravo odbijaju platiti traženu otkupninu.

Prihodi od ransomwarea padaju jer žrtve rjeđe plaćaju, izvještava Chainalysis
Izvor: Chainalysis

Analiza sekvenci također naglašava značajan porast jedinstvenih sojeva ransomwarea u 2022. i kontinuirani rast aktivnih sojeva posljednjih godina. Istodobno, većina prihoda od ransomwarea još uvijek ide ograničenom skupu sojeva, kažu istraživači, što znači da je “stvarni broj pojedinaca koji čine ekosustav ransomwarea vjerojatno vrlo mali.”

Žrtve rjeđe plaćaju, prijavljuju štete

Onchain podaci koje je prikupio Chainalysis pokazuju “značajan pad” prihoda od ransomwarea, koji premašuje 40,3%. Dokazi kojima raspolaže tvrtka pokazuju da je do pada došlo zbog povećanja nespremnosti žrtava da plate otkupninu, a ne smanjenja broja pokušaja iznuđivanja novca.

Prema Michaelu Phillipsu, glavnom službeniku za odštetne zahtjeve u elektroničkom osiguravajućem društvu Resilience, zahtjevi za industriju pokazuju da ransomware i dalje predstavlja rastuću prijetnju, ali određeni čimbenici koče pokušaje iznude, poput rata u Ukrajini i sve većeg pritiska zapadnih tijela za provedbu zakona na skupine koji čine zločine.takve operacije. Prekršaji, uključujući uhićenje i povrat novca.

Alan Lesca, budući obavještajni analitičar i stručnjak za ransomware, citirao je informacije prikupljene s mjesta curenja podataka koje pokazuju da su se između 2021. i 2022. napadi ransomwareom smanjili za više od 10%, s 2865 na 2566. Stručnjak je također ukazao na još jedan razlog za smanjenje prihod – izgubio Plaćanje otkupnine postalo je puno pravno rizičnije – objasnio je:

Uz prijetnju kaznama, postoji dodatni rizik od pravnih posljedica za plaćanje [ransomware attackers].

Online osiguravajuća društva također igraju ulogu jer su ona ta koja isplaćuju odštetu žrtvama ransomwarea. Leska je komentirao: “Osiguranje na internetu preuzelo je vodeću ulogu u određivanju ne samo toga koga će osigurati, već i za što se plaćanja osiguranja mogu koristiti, tako da je vrlo malo vjerojatno da će dopustiti svojim klijentima da koriste plaćanja osiguranja za plaćanje otkupnine .”

Bill Siegel, suosnivač i glavni izvršni direktor tvrtke za odgovor na incidente ransomwarea Coveware, objasnio je da je potražnja online osiguravatelja za poboljšanjem mjera kibernetičke sigurnosti glavni pokretač trenda prema rjeđim isplatama otkupnine. Statistika njegove tvrtke pokazuje da su između 2019. i 2022. stope plaćanja žrtava pale sa 76% na 41%.

oznake u ovoj priči

Napadači, Blockchain analiza, Blockchain forenzika, Chain analiza, Cyber ​​​​osiguranje, Cyber ​​​​sigurnost, Podaci, Poricanje, Informacije, Ransomware, Ransomware napadi, Otkupnine, Prihod od Ransomwarea, Izvješće, Istraživanje, Kazne, Studija, Trendovi, Žrtve, Rat

Što mislite o nalazima u izvješću Chainalysis o trendovima ransomwarea? Podijelite ih u odjeljku s komentarima u nastavku.

Lubomir Tasev

Lubomir Tasev istočnoeuropski je novinar sklon tehnologiji koji voli citirati Hitchensa: “Biti pisac je ono što jesam, a ne ono što radim.” Osim kripto, blockchaina i fintecha, međunarodna politika i gospodarstvo drugi su izvori inspiracije.

Zasluge za slike: shutterstock, pixabay, wikicommons

Ne dajući mišljenje: Ovaj je članak samo u informativne svrhe. To nije izravna ponuda ili traženje ponude za kupnju ili prodaju, niti preporuka ili potvrda bilo kojeg proizvoda, usluge ili tvrtke. Bitcoin.com ne pruža investicijske, porezne, pravne ili računovodstvene savjete. Ni Tvrtka ni autor neće biti odgovorni, izravno ili neizravno, za bilo kakvu štetu ili gubitak uzrokovan ili navodno uzrokovan korištenjem ili oslanjanjem na bilo koji sadržaj, robu ili usluge spomenute u ovom članku ili u vezi s njima.

Source link

Leave a Comment