Prijevare s kriptovalutama su gdje god pogledate


(Foto ilustracija Omar Marquez/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images) Slike SOPA/LightRocket putem Gett

Ovaj se članak izvorno pojavio u FIN-u, najboljem fintech biltenu; Pretplatite se ovdje.

Prije godinu dana, naslov o kriptovaluti koji bi vam mogao zapeti za oko bio je o nekom novčiću za koji nikada niste čuli, a koji je odjednom vrijedio jajilijun dolara. Danas se slučajni naslov o kriptovaluti odnosi na tvrtku za koju nikada niste čuli da je optužena ili kažnjena za jednu ili drugu vrstu prijevare.

Ovo je dokaz A: U srijedu je Ministarstvo pravosuđa SAD-a podiglo više optužnica protiv Anatolija Legkodimova, ruskog državljanina koji je viši rukovoditelj u kripto mjenjačnici Bitzlato registriranoj u Hong Kongu. Teško je pronaći nekoga, čak i u kripto krugovima, tko je čuo za Bitzlato prije srijede.

Možda je to pokazatelj koliko je Bizalto bio ili je bio po strani, iako je jedan od uznemirujućih aspekata koji je nedavno otkriven o kriptovaluti koliko je mala udaljenost između ruba i navodnog središta. Godinama se, prema žalbi DOJ-a, Bitzlato javno predstavljao kao mjesto za trgovinu bez potrebe za otkrivanjem vašeg identiteta: “Nisu potrebne fotografije, nisu potrebne putovnice. Potrebna je samo vaša e-pošta”, hvalila se njegova web stranica, što je jasno kršenje KYC pravila. međunarodne standarde koje legitimne financijske institucije moraju slijediti.

Nije iznenađujuće da je Bitzlato postao magnet za sve vrste ilegalnih aktivnosti. Konkretno, Justice je optužio Bitzlato da je imao blizak odnos s Hydrom, mračnim tržištem koje je navodno činilo 80% svih transakcija kriptovalutama Darkneta prije nego što su ga prošle godine zatvorile njemačke i američke vlasti. Hydra je bila internetsko tržište za trgovinu drogom, ukradene identitete i ukradene financijske podatke. Posve je jasno da je Bitzlato pomagao korisnicima Hydre da operu svoj novac putem kriptovalute; Stotine milijuna Hydrinih dolara završile su u Bitzlatovim novčanicima tijekom nekoliko godina. Čini se da je većina Bitzlatovog rada obavljena u Rusiji i okolici. Prema Mreži za suzbijanje financijskog kriminala (FinCEN) Ministarstva financija, tvrtka nije imala ured ili osoblje u Hong Kongu, a opisi poslova bili su objavljeni na ruskom, iako je također poslovala s američkim klijentima i dobavljačima. U veljači 2022., tvrtka za analizu blockchaina Chanalysis objavila je izvješće u kojem se procjenjuje da je 48% sve kripto vrijednosti koju je primio Bitzlato bilo u kategoriji “ilegalnih i rizičnih”.

Ova je procjena možda preniska. Prema internim razgovorima u tvrtki, ilegalne aktivnosti bile su dobro ukorijenjene unutar Bitzlata. Sam Legkodimov je u razgovoru napisao: “Poznato je da su svi trgovci prevaranti. Trgovanje na ‘padovima’ itd. Razumijete da svi oni (mislim 90%) ne trguju svojim dionicama [identity] Kartice.” Ako bude proglašen krivim za nespriječavanje pranja novca, Legkodimov se suočava s petogodišnjom zatvorskom kaznom. Stranica će vjerojatno biti trajno zatvorena; Bitzlatova početna stranica sada nosi logotipe nekoliko međunarodnih agencija za provođenje zakona, a ova je poruka na engleskom i Francuski:

Ako priča tu završi, bilo bi primamljivo tretirati Pizzellato kao izoliranu odmetnutu operaciju kojom dominiraju Rusi. Ali stvarnost je da se globalna mjenjačnica kriptovaluta veličine Bitzlata neizbježno sudara s drugim kripto tvrtkama koje se naširoko smatraju legitimnima. Zapravo, prema FinCEN-ovom izvješću o Bitzaltu, prva ugovorna strana koja je primila Bitcoin od Bitzlata bila je nitko drugi do Binance, najveća kripto mjenjačnica na svijetu koja još uvijek radi. CNBC je izvijestio da su deseci milijuna dolara na kraju prešli iz Bitzlato novčanika u Binance novčanike, očito u pokušaju da se sakrije izvor sredstava.

Važno je napomenuti da Binance nije optužen za bilo kakvu nezakonitu aktivnost na temelju svog odnosa s Bitzlatom. Binance je rekao za CoinDesk da je tvrtka “zadovoljna što je pružila značajnu pomoć svojim međunarodnim partnerima za provođenje zakona kako bi podržala ovu istragu. To je primjer Binanceove predanosti suradnji s partnerima za provođenje zakona širom svijeta.”

Međutim, također je slučaj da Binance ima dugu povijest regulatornih kazni i gašenja širom svijeta. U prosincu je Reuters izvijestio da je Ministarstvo pravosuđa godinama istraživalo usklađenost Binancea protiv pranja novca, a dužnosnici su bili u nedoumici trebaju li podnijeti službene optužbe. Binance je prestao poslovati u najvećoj kanadskoj pokrajini (Ontario), nakon što su tamošnji regulatori udarili na taj sektor (iako kompanija očekuje povratak do 2024.). Binanceu je još uvijek zabranjen rad na burzama u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Njemačkoj, iako je ovog mjeseca Švedska postala sedma europska zemlja koja je dopustila Binance.

Ali šira poenta je ona koju smo iznijeli prošli tjedan: što prijevare s kriptovalutama postaju poznatije javnosti, to ih je teže odvojiti od najvećih igrača. Također je jasno da je slučaj protiv Bitzlata uključivao suradnju s nekoliko međunarodnih agencija, jer tvrtke uhvaćene na prekretnici u jednoj jurisdikciji mogu imati nešto mnogo veće za skrivanje negdje drugdje. Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) ovaj je tjedan izdala kaznu od 22,5 milijuna dolara protiv Nexo Grupe, plus dodatnih 22,5 dolara za namirenje optužbi koje su pokrenule razne američke države. Korijen naknade vrlo je sličan postupcima protiv BlockFi-ja i Geminija: proizvod za kripto posuđivanje koji je obećavao iznimno visoku kamatnu stopu koju je održavao SEC bio je vrijednosni papir koji je morao biti registriran (taj proizvod više nije dostupan). Ali tajming je svakako uzbudljiv. Ranije ovog mjeseca došlo je do masovne racije u uredu Nexoa u Bugarskoj, “u sklopu istrage o sumnji na pranje novca i porezne zločine”, rekao je Bloomberg. Nije iznenađujuće da ovo pokreće Nexo račune; Ostaje za vidjeti može li Nexo izdržati regulatornu toplinu.

Prijevare s kriptovalutama su gdje god pogledate

Source link

Leave a Comment