Problemi s Ethereumom? Razvojni programeri se razilaze oko povlačenja u Shanghai Upgradeu


Nakon uspjeha Ethereum Sjediniti Nadograđen u rujnu, sve su oči ponovno uprte u mrežu dok se priprema za izlazak sljedeći Veliko ažuriranje.

Ovo, nazvano Šangaj, obećava isporuku nečega što su korisnici Ethereuma željno iščekivali: metodu vratiti se the 25 milijardi dolara u ETH koju daju u zalog mreži putem njezinog programa udjela. Postoji samo jedan problem: glavni programeri Ethereuma, mala skupina programera odgovornih za izmjene na mreži, raspravljaju o tome kako i kada implementirati nadogradnju.

Ethereum premješten u datoteku Dokaz o udjelu Sustav je udaljen samo nekoliko mjeseci od spajanja, što je događaj spajanja Ethereuma glavna mreža Uz Beacon Chain, početna verzija Ethereuma s dokazom o udjelu pokrenuta je godine prosinac 2020. Proof of Stake mreže omogućuju korisnicima polaganje sredstava kako bi postali validatori i pomogli u autentifikaciji on-chain transakcija; Ovi korisnici dobivaju nagrade u obliku novogeneriranih tokena. Od prosinca 2020. korisnici mogu dijeliti ETH i zarađivati ​​nagrade. Sada, sa Šangajem, korisnici će konačno moći pristupiti tim nagradama za svoje originalne ETH depozite.

Po svemu sudeći, pojavljuje se Šangaj Spremno za rad do ožujka. Međutim, nedavno je glasna manjina Ethereumovih temeljnih programera počela izražavati zabrinutost da se nadogradnja prebrzo uvodi, strahujući od javne odmazde, uz tehničke troškove koji bi mogli imati dugotrajan učinak na mrežu.

“Čini se kao da ne razmišljamo o dugoročnom zdravlju Ethereuma”, upozorio je glavni programer Mika Zolto u pozivu svim glavnim programerima u četvrtak. “Razmišljamo: ‘Kako ćemo danas učiniti ono što javnost želi?'” ”

Zoltu i nekoliko od 30 drugih ključnih programera mreže zabrinuti su da će nedavna odluka da se odustane od tehničke izmjene u Šangaju izložiti Ethereum nepotrebnom tehničkom dugu, s nepoznatim posljedicama za godine i desetljeća koja dolaze. Izmjena bi trebala dodatna dva do četiri tjedna da se implementira prema ovim procjenama programera, količina vremena za koju ostali glavni Ethereum programeri nisu bili voljni ostaviti javnost da čeka.

Tehnički dug odnosi se na budući rad ili probleme koji nastaju kada programeri softvera daju prednost brzini izdavanja proizvoda nad savršenim kodom. U ovom slučaju, programeri Ethereuma odlučili su ne učiniti isplate ETH-a kompatibilnima s jednostavnim ulančavanjem, ili SSZ, fleksibilna i moderna metoda tokenizacije koju su programeri opisali kao “budućnost Ethereum kodiranja.” Umjesto upotrebe SSZ-a, Ethereum se drži Repeated Length Prefix Sequence ili RLP, postojeće metode šifriranja koja se može postupno ukinuti i prekinuti.

Iako je razlika vrlo tehnička i naizgled semantička, mogla bi stvarati beskrajne glavobolje programerima Ethereuma u budućnosti. Velika skupina razvojnih programera jezgre Ethereuma pokazala je svoju spremnost prebaciti isplate ETH na novu metodu tokenizacije u nadogradnji nakon Šangaja, nazvanoj “Cancun”.

No takav je popravak i dalje značio da bi svaka aktivnost vuče započeta između Šangaja i Cancuna bila kodirana s starost ili star metoda. A zahvaljujući nepromjenjivoj glavnoj knjizi Ethereuma, ova aktivnost – čak i ako se dogodi za nekoliko mjeseci – može nastaviti živjeti na Ethereum blockchainu zauvijek.

Stoga će programeri na kraju morati prevesti sve ovo kodiranje sa starog na novi način, što je težak napor. No, osim toga, neusklađenost nastala kodiranjem ranih povlačenja starom RLP metodom, a ostatka novom SSZ metodom, mogla bi imati dalekosežne posljedice.

rekao je Matt Nelson, još jedan programer jezgre Ethereuma Dešifrirati. – Jednostavno ne znamo.

Na njihovom sastanku u četvrtak, Thomas stańczak, još jedan ključni programer, osporio je ove zabrinutosti, navodeći da još nije sigurno hoće li Ethereum u potpunosti migrirati na novu kriptografsku metodu, SSZ.

Odgađanje sada radi bolje mreže na duge staze bilo bi vrlo uvjerljivo. Ali ova posebna promjena bit će dio većeg procesa. misli i dizajna. “Radije bih da na ovo gledamo holistički i da si damo odgovarajuće vrijeme za pripremu za utakmicu u Cancunu.”

Zoltu je otkrio da su argumenti u četvrtak o neizvjesnosti o budućnosti SSZ-a vjerojatno izneseni u lošoj vjeri, budući da on smatra utvrđenom činjenicom da će Ethereum na kraju pretvoriti svoj implementacijski sloj u SSZ.

„Predstavljamo šifru koja jesmo Zastava Bit će zamijenjen u bliskoj budućnosti, što znači da dodajemo tehnički dug koji se može izbjeći Dešifrirati.

Zašto je onda većina programera Ethereuma toliko nevoljna uzeti nekoliko dodatnih tjedana kako bi spriječili bezbrojne buduće gnjavaže? Za Nelsona, odgovor ima mnogo veze s nedavnom poviješću.

O spajanju, povijesnom prelasku Ethereuma na dokaz o udjelu, prvi put se raspravljalo prije više od 5 godina. Sljedećih godina vodstvo mreže rutinski je opravdavalo promaknuće Dugi putokaz investitorima i nezadovoljnim članovima društva; Nakon što su planovi za konsolidaciju postali konkretniji 2021., datum pokretanja nadogradnje više puta je određen, zbog tehničkih razloga, prije konačnog izdanja u rujnu 2022.

“Sumnjam [the current Shanghai] Raspored je svakako bio vođen velikim ispitivanjem koje je bilo prilično pošteno postavljeno na spajanje, koje je nebrojeno puta odgađano iz pravih razloga, ali je još uvijek kasnilo,” rekao je Nelson.

Nilsson kaže da programeri Ethereuma nerado ponovno privlače bijes javnosti. To mu je djelomično razumljivo; Šangaj će utjecati na desetke milijardi dolara u fondovima, od kojih su neki godinama bili zaključani u mreži.

Napetost otkriva jedinstvenu ulogu koju igra Ethereum kadrovi temeljnih programera: njihov je posao, prije svega, dizajnirati blockchain što je moguće više besprijekoran. No, ne može se pobjeći od pritiska koji dolazi i od toga što je dobio zadatak dizajnirati mrežu iza druge najveće kriptovalute na svijetu. Ethereum se trenutno može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od 189 milijardi dolara.

Dok bi Nilsson umjesto toga radije dao prioritet tehničkim potrebama Ethereuma, on razumije zašto su programeri Ethereuma u četvrtak odlučili krenuti naprijed bez uvođenja potrebnih promjena.

“U ovom slučaju, imamo opciju u koju se možemo uklopiti bez previše žrtvovanja”, rekao je. “Dakle, ovaj izbor je napravljen.”

Ostanite u tijeku s novostima o kriptovalutama i svakodnevno primajte ažuriranja u svoju pristiglu poštu.Source link

Leave a Comment