Problemi sa slikom i autorskim pravima stvoreni u predmetu Yoga protiv Rydera RipsaU svom posljednjem podnesku u borbi oko navodnog skupa nezamjenjivih simbola koje navodno krši, Yuga Labs, tvrtka koja stoji iza Bored Ape Yacht Cluba, tvrdi da je ovo pitanje zaštitnog znaka – a ne pitanje klevete ili autorsko pravo. Dok se slučaj zapravo može fokusirati na kršenje zaštitnih znakova i tvrdnje o pogrešnom označavanju podrijetla, argumenti koje su iznijeli kreator RR/BAYC Ryder Ripps i Jeremy Kahn u uvodu o autorskim pravima u odnosu na protutužbe koje su iznijeli prošlog mjeseca intrigantni su, unatoč tome, U svjetlu rastućih pitanja o ulozi umjetne inteligencije, ona bi mogla imati implikacije na različite vrste umjetničkih djela, uključujući NFT-ove povezane s digitalnom umjetnošću.

Za pozadinu, Ryder Ripps i Cahen podnijeli su pregršt protutužbi protiv Yoga Labsa u prosincu, optužujući tvrtku sa sjedištem u Miamiju za “svjesno i materijalno lažno prikazivanje činjenica”.[ing]polažu prava na BAYC NFT-ove, dok su sudjelovali u “nečuvenoj kampanji odmazde” protiv njih. Osim utvrđivanja namjernog — i nemara — nanošenja emocionalne boli, te deklaratorne presude da nema protutužbi za klevetu, također podnose dvije usmjerene na autorska prava Konkretno, Ripps i co. traže deklaratornu presudu na temelju toga da Yuga nema važeća autorska prava na slike povezane s BAYC NFT-ovima.

Konkretno, Ripps tvrdi da on i Cahen imaju pravo na izjavu da “nema autorskih prava na BAYC slike u onoj mjeri u kojoj ih nije stvorilo ljudsko biće.” Udubljujući se u ovu tvrdnju, Ripps i Cahen tvrde da je Yuga Labs prodao seriju od 10.000 BAYC NFT-ova od kojih je svaki “povezan sa slikom antropomorfnog majmuna iz crtića s određenim osobinama koji je programski sastavljen pomoću računalnog algoritma.” Točnije, tvrdili su da je “Yuga koristila automatizirani računalni algoritam za proizvodnju većine, ako ne i svih BAYC-ovih slika kompiliranjem atributa iz svake od osnovnih kategorija” – pozadinu slike i “oči, krzno i ​​usta”.[s]majmuni – i “ili ništa, ili neke, ili sve nebitne kategorije”, od kojih se potonje odnosi na “odjeću, naušnice[s]i šešir[s]To krasi veliku skupinu majmuna.

Koristeći ovaj proces, Ripps i Cahen potvrdili su da je “ukupno više od 1,3 milijarde permutacija moguće”. Tvrde da “nijedno ljudsko biće nije bilo uključeno u određivanje koje su od 10.000 BAYC slika odabrane između više od 1,3 milijarde mogućih permutacija, osim postavljanja broja BAYC slika koje bi svaki atribut uključivao”, i ukazuju na Yuginu vlastitu stranicu, koja navodi da “Svaki dosadni majmun je jedinstven i strojno generiran od preko 170 mogućih osobina.”

TLDR: Ryder Ripps i Cahen tvrde da “osim [for] Moguće… neke prilagođene BAYC slike koje je proizveo Yuga Labs uz sudjelovanje ljudi, “BAYC slike generirao je automatizirani računalni algoritam gdje nitko nije bio uključen u odlučivanje koje su slike odabrane od više od 1,3 milijarde mogućih permutacija.”

Kao rezultat prevelike uloge generiranja računala i navodnog nedostatka ljudskog angažmana, oni tvrde da “stvarno pitanje ili kontroverza koja proizlazi iz zakona o autorskim pravima… [them] i Yuga o tome ispunjavaju li BAYC slike uvjete za zaštitu autorskih prava.” Zašto ne bi bile? Ili su generirane umjetnom inteligencijom ili strojnim učenjem izvan granica.

Imajući to na umu, i s obzirom na to da je Yuga Labs u nekoliko obavijesti o uklanjanju koje je dostavio web stranicama NFT tržišta tvrdio da su Rippsovi RR/BAYC NFT-ovi “kopije [its] BAYC NFTS je stoga prekršen [its] Autorska prava u BAYC NFT-ovima,” Ripps navodi da je sudska odluka kojom se BAYC slike proglašavaju “nemajućim pravo na zaštitu autorskih prava” zajamčena čak i ako Yuga Labs ne podnese tužbe za kršenje autorskih prava u predmetnoj tužbi.

Yuga Labs želi zatvoriti deklaratornu presudu o autorskim pravima (i kleveti) na temelju toga što Ryder Ripps i Cahen nisu ustvrdili da je Yuga Labs “registrirao bilo kakva autorska prava kako bi mogao podnijeti tužbu za kršenje autorskih prava protiv [them]. Yuga Labs tvrdi da “nema registrirano autorsko pravo”, “stoga ne postoji neposredna prijetnja od tužbe za kršenje autorskih prava”, te stoga nije potrebna deklaratorna presuda. (Napomena: Yuga Labs ne poriče postojanje prava na slike ; tvrdi samo da ona to nije snimila. Ova razlika čini razliku iz perspektive postupka za kršenje, ali ne i iz perspektive stvaranja prava, jer autorsko pravo postoji od trenutka kada je djelo stvoreno.)

Šira slika: Stavljajući po strani potrebu za deklaratornom prosudbom (ili nedostatkom iste), Rippsov argument o tome da li BAYC slike uopće ispunjavaju uvjete za zaštitu autorskih prava je zanimljiv i relevantan argument koji nije ograničen na slučaj koji je u pitanju. Zapravo, ovo pitanje — i drugi upiti o autorskim pravima — pojavljuju se u sve većem broju problema povezanih s umjetnom inteligencijom ili računalno generiranim umjetničkim djelima, poput onih koje dolaze s platformi kao što su DeviantArt, Midjourney i Stability AI. (Mi vidimo Anderson i dr., v. Stabilnost AI LTD., et al. I Thaler protiv Schire Perlmutter i dr.)

U isto vrijeme, još jedno pitanje koje vrijedi postaviti u vezi s velikim skupovima NFT-ova povezanih s računalno generiranim umjetničkim djelima jest bi li ta imovina, zahvaljujući svom velikom broju, mogla skrenuti na teritorij dionica. “Jednokratna prodaja NFT-a koja prenosi vlasništvo samo na umjetničko djelo vjerojatno se ne bi smatrala ponudom vrijednosnih papira”, naveli su odvjetnici K&L Gatesa u bilješci o NFT-u. Međutim, drugi NFT-ovi – poput onih koji su dio skupova u kojima se kuje i prodaje veliki broj NFT-ova – mogu se smatrati vrijednosnim papirima ako se veličina skupa smatra pokazateljem zamjenjivosti.

Problem je Yoga Labs, Inc. protiv Ryder Ripps i dr. 2: 22-cv-04355 (CD Cal.).Source link

Leave a Comment