Prodaja NFT-a premašila 101 milijun u 2022.: DappRadar izvješće


Tijekom prošle godine, nezamjenjivi tokeni (NFT) nastavili su igrati važnu ulogu u rastućoj Web3 industriji. NFT-ovi se počinju udaljavati od projekcija usmjerenih na hype, na projekte usmjerene na komunalne usluge s dugoročnom vrijednošću.

Novo izvješće DappRadara o usvajanju blockchaina i decentraliziranih aplikacija (DApp) u 2022. otkriva da je prošle godine broj NFT prodaja dosegnuo 101 milijun — povećanje od 67,57% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema izvješću, Ethereum ekosustav zauzima prvo mjesto u NFT ekosustavu, s 21% tržišnog udjela i preko 21,2 milijuna obrađenih transakcija. Slijede Wax (14,5 milijuna), Polygon (13,3 milijuna) i Solana (12,9 milijuna).

I Solana i ImmutableX ekosustavi zabilježili su eksplozivan rast u odnosu na prethodnu godinu u smislu transakcijske aktivnosti, s porastom od 440% odnosno 315%.

U međuvremenu, podaci pokazuju da nema promjena u ekosustavu BNB-a, s blizu 1 milijun transakcija za 2021. i 2022. godinu.

Dominantna kategorija cross-chain DApps također se promijenila u prošloj godini. U 2021. godini aplikacije za decentralizirano financiranje (DeFi) dominirale su u svim osim u dva od trinaest lanaca korištenih u izvješću.

Međutim, ove godine veliki pomak prema aplikacijama za igranje s visokim ulozima i NFT DApps izjednačio je uvjete za igru.

Povezano: Mišljenje: NFT-ovi imaju svjetliju budućnost na Instagramu nego na Twitteru

Osim toga, izvješće ističe Ethereum i Cardano kao dva blockchaina s najaktivnijim programerima koji rade na lancu, s 223 odnosno 151 aktivnim protokolom.

Dok su modularni blockchaini, kao što su Polkadot i Cosmos, zabilježili rast mrežnih razvojnih aktivnosti od 16% i 131,7%.

Važnost NFT-ova u Web3 prostoru također se prelila u mainstream kulturu prošle godine. Od kontinuiranog usvajanja od strane naslijeđenih organizacija poput NBA do Amazona koji radi dokumentaciju o NFT-ovima i onima koji ih skupljaju.

Krajem prošle godine Kina je najavila svoje prvo nacionalno NFT tržište koje će služiti kao sekundarno tržište za razmjenu digitalne imovine.