Rudarenje bitcoina ovoj istočnoafričkoj zemlji donosi više od novca


Projekt rudarenja Bitcoina (BTC) koji iskorištava čistu, oslabljenu i višak hidroenergije Malavija dobiva na zamahu. Sada postoji “1600 obitelji povezanih s ovom malom, udaljenom vodovodnom mrežom u planinama južnog Malavija”, podijelila je tvrtka koja stoji iza projekta, Gridless.

Projekt iskorištava 50 kilovata nasukane energije kako bi ga testirao kao novo mjesto za rudarenje bitcoina. Izvršni direktor i suosnivač Gridlessa, Eric Hersmann, rekao je za Cointelegraph da, iako se radi o potpuno novom rudarskom projektu, “utjecaj se odmah osjetio”.

“Investitor električne energije izgradio je ove stanice prije nekoliko godina, ali se nisu mogli proširiti na više obitelji jer su jedva mogli ostvariti profit i nisu mogli kupiti više brojila za povezivanje više obitelji. Tako da im je naš dogovor omogućio kupnju dodatnih 200 metara odmah za povezivanje više obitelji.”

Bitcoin rudari su otporni, ali gladni energije. To je plug and play rješenje za redundantna napajanja diljem svijeta. U Malaviju rudari rade na proizvodnji ekološki prihvatljive hidroelektrane.

Objekt je na hidroelektranu. Izvor: Hersman

Hersmannovim riječima:

“Ekološki otisak je vrlo lagan jer se slijeva niz rijeku. A rudarenje bitcoina nije ništa od toga promijenilo.”

To je do danas drugi projekt bez mreža u podsaharskoj Africi. Krajem prošle godine, rudarski projekt u Keniji povezao je udaljenu zajednicu koristeći višak hidroelektrične energije.

Malavijski ulični prodavači. Izvor: Hersman

Bez obzira na okruženje, rudarenje bitcoina Malaviju donosi ekonomsko osnaživanje i mogućnosti zapošljavanja. Rasterećenje električnog opterećenja uobičajeno je u Malaviju, objasnio je Hersmann, ali 1600 obitelji koje koriste hidroelektrane nemaju problema s energijom:

“Uvijek je nevjerojatno vidjeti koliko mikro-mreže mogu biti korisne i vrijedne zajednici [Bitcoin mining] Trenutačno mijenja obrazovanje, zdravstvenu skrb, poslovanje, logistiku i bogatstvo zajednice u koju idu.”

Obi Nwosu, glavni izvršni direktor Fediminta i savjetnik odbora u Gridlessu, također je rasvijetlio priču, objašnjavajući da je projekt u Malaviju još jedan u nizu onih za koje očekujem da će biti mnogo primjera u nadolazećim godinama.

“Kao i uvijek, ovo su skromni ljudi koji zasuču rukave i pomažu talentiranim lokalnim inženjerima da rade ono što znaju najbolje. Projekt mnogima donosi snagu, kao i financijsku i ekonomsku slobodu.”

Bitcoin rudari iskorištavaju nasukanu energiju dok osnažuju lokalne zajednice rastući je trend u 2023. Od obećanja El Salvadora o geotermalnom rudarenju Bitcoina do uravnoteženja mrežnog opterećenja i održivosti poslova za lokalne zajednice u Kanadi — na putu je “lavina prilika”, Nwosu objašnjava.

Povezano: Sedam puta Bitcoin rudari su učinili svijet boljim mjestom

Michael Saylor opisao je rudarenje bitcoina kao “savršenu visokotehnološku industriju za stvaranje zemlje koja ima obilje čiste energije, ali nije u mogućnosti izvesti proizvod ili proizvesti uslugu s tom energijom”. To je točan sažetak projekta u Malaviju.

Voda od kanala do kanala u Malaviju. Izvor: Hersman

Na kraju, ova vrsta projekta rudarenja bitcoina bliža je partnerstvu. Hersman to sažima: “Mi radimo s proizvođačem energije, oni rade na tome da cijene energije ostanu pristupačne, a svi njihovi zaposlenici su također iz zajednice, osiguravajući poslove za sve, od sigurnosti preko linijskog osoblja do operacija.”