Rudari kriptovaluta traže financijski spas uz intenzivnu bitku oko bitcoina


Rudari kriptovaluta ponovno pokreću svoje strojeve jer rastuća cijena bitcoina pruža vitalnu slamku spasa njihovim poslovima u nedostatku novca.

Vrijednost tokena iz stagnirajuće je porasla za više od četvrtine ove godine u odnosu na dolar, što je potaknulo vlasnike golemih skupova servera za rudarenje da ubrzaju njihovu upotrebu u borbi za osiguranje više bitcoina.

Prosječna brzina raspršivanja, ili računalna snaga usmjerena na rudarenje bitcoina, porasla je na 280 exahashes – ili kvintilijuna – operacija u sekundi 20. siječnja, prema podacima Hashrate Indexa, servisa za informacije o rudarstvu.

Iznenadni porast aktivnosti znak je da bi oštećeni sektor mogao oživjeti nakon što je pretrpio velike troškove energije i pad cijene kriptovalute. Razina aktivnosti se više nego udvostručila u odnosu na najnižu točku u srpnju, kada je tržište kriptovaluta pogodila kreditna kriza.

Rudari se međusobno utrkuju u rješavanju kriptografskih zagonetki koje potvrđuju blokove transakcija i stvaraju nove blokove u lancu blokova, koji je knjiga transakcija. To ih čini jamcima jer su bitcoin transakcije pouzdane u sustavu koji zaobilazi treće strane poput banaka i mjenjačnica. Pobjednik je nagrađen novim novčićima.

Mnogi sjede na hrpi rudarske opreme i mogućnosti, kupljenih za jeftin novac 2021. i početkom 2022. u iščekivanju zarade od naglog rasta cijena kovanica. Ali cijene bitcoina pale su 65 posto u protekloj godini, a cijene energije su skočile, prisiljavajući mnoge tvrtke da zatvore poslužitelje kako bi uštedjele novac. Drugi, poput Core Scientifica, nisu se mogli nositi s pritiskom i podnijeli su zahtjev za bankrot.

“Osjećaj među rudarima je bolji nego što je bio dugo vremena”, rekao je Jaran Melero, analitičar u Hashrate Indexu. “Za mnoge igrače na rubu bankrota, iznenadni porast cijene bitcoina spas je.”

Oporavak je potaknuo optimizam ulagača u uvrštenim tvrtkama kao što je Marathon Digital Holdings, koji je ove godine porastao za 155 posto, i Hut 8, koji je skočio za 134 posto.

Ali rudari još uvijek čekaju dugi hod od ruba. Pokretanje njihovih poslužitelja je skupo. Algoritam prilagođava “razinu težine” rudarenja Bitcoina kako nova računala ulaze ili izlaze iz mreže, kako bi se osiguralo da se token rudari u redovitim intervalima od otprilike svakih 10 minuta.

Priljev rudara podigao je ovu razinu. Rudarima je sada potrebno 37 bilijuna hashiranja ili pogađanja prije nego što se blok može provjeriti, prema BTC.com, tako da gubitnici troše više energije uzalud.

Također se suočavaju s pritiskom političara diljem svijeta, koji vide kako rudarska računala crpe velike količine energije, crpe lokalne resurse ili štete okolišu. Drugi vide zaradu koju ostvare kao oporezivu imovinu.

Kanadske pokrajine Britanska Kolumbija i Manitoba blokirale su nove priključke na svoje mreže na 18 mjeseci, dok je Hydro-Québec, pružatelj komunalnih usluga u Quebecu, podnio zahtjev za preraspodjelu 270 megavata energije koje je namijenio rudarskoj industriji.

U prosincu je donji dom parlamenta Kazahstana, koji je domaćin trećem najvećem udjelu rudarskih aktivnosti u svijetu, odobrio nacrt zakona kojim bi se rudarima nametnuo korporativni porez i ograničila njihova potrošnja energije.

Paragvaj, koji ima obilje jeftine hidroelektrične energije, odbacio je zakon koji bi ograničio tarifu za rudare na 15 posto.

“Rudari postaju vrlo izbirljivi u pogledu mjesta na kojima grade svoju infrastrukturu”, rekao je Joe Burnett, analitičar u rudarskoj savjetodavnoj tvrtki Blockware Solutions. “Prije nekoliko godina ljudi su zapravo bili fokusirani samo na jeftinu energiju, ali sada je puno važnije pogledati koja je politička jurisdikcija prikladnija i koja neće zatvoriti naše operacije.”

Rudari kažu da su postali nepoštena meta. Bitcoin Mining Council, industrijska grupa, procijenila je u srpnju da je manje od 60 posto globalne potrošnje energije rudarenja održivo, iako Cambridge Center for Alternative Finance iznosi oko 37 posto.

“Postoji lažni ekološki argument koji se vodi protiv rudarske industrije”, rekao je Samir Tabbar, glavni strateg u Bit Digitalu, rudarskoj tvrtki koja posluje u New Yorku, Texasu, Nebraski i Georgiji. “Čini se da bez obzira što bitcoin rudari rade, čak i ako koristimo 100 posto obnovljive izvore energije, ništa nije u redu.”

Ercot, organizacija koja upravlja teksaškom električnom mrežom, pokrenut će dobrovoljni program smanjenja za velike potrošače energije poput rudara bitcoina kako bi smanjila njihovu potrošnju energije tijekom razdoblja velike potražnje, sve dok ne razvije trajni sustav za rješavanje nestašice.

Ali ova slabost može pružiti neočekivanu priliku. Rudari s ugovorima o kupnji električne energije, koji određuju cijenu koju plaćaju za energiju, mogu prodati energiju natrag u mrežu. Riot i Hive Blockchain zaradili su 4,9 milijuna dolara, odnosno 3,1 milijun dolara u prosincu.

“Smanjenje je budućnost rudarenja”, rekao je Burnett. “Ako meni financijski nema smisla, možeš i ti prodati [energy] natrag nekome.”Source link

Leave a Comment