Ruski nogometni savez sastao se s čelnicima Europske nogometne asocijacije nakon zabrane europskih natjecanja


Rukovodstvo Ruske nogometne unije (RFU) sastat će se sa svojim kolegama iz UEFA-e u sjedištu UEFA-e u Nyonu, Švicarska, ovog tjedna.

Glavni tajnik Ruskog saveza Maxim Mitrofanov i potpredsjednik Alexander Aliyev prisustvovat će sastanku u utorak, a predsjednik UEFA-e Alexander Dyukov trebao bi prisustvovati sastanku Izvršnog odbora UEFA-e u srijedu, prema glasnogovorniku saveza.

Britanska vlada je u travnju sankcionirala Dyukova, predsjednika uprave jednog od ruskih državnih proizvođača nafte, Gazproma.

Ruske reprezentacije i klubovi zabranjeni su u europskim i međunarodnim natjecanjima od kraja prošle veljače 2022., nakon što je zemlja napala Ukrajinu.

Sportski arbitražni sud potvrdio je odluku u srpnju, a UEFA je u rujnu potvrdila da Rusiji neće biti dopušteno da se pokuša kvalificirati za Euro 2024.

“Proučavamo opciju povratka u UEFA-ina natjecanja što je prije moguće”, rekao je Djukov u prosincu za rusku novinsku agenciju TASS.

“Važno nam je sudjelovati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.”

Poljska se odbila sučeliti s Rusijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u posljednjem turniru u Kataru, uz poruku FIFA-i koju podržavaju Švedska i Češka, koje su se mogle susresti s Rusijom u kvalifikacijama.

Rusija je prije turnira u Kataru dogovorila prijateljsku utakmicu protiv Bosne, ali su protivnici odustali od utakmice nakon brojnih kritika.

Krajem prošle godine, Azijska nogometna konfederacija održala je sastanak na kojem se raspravljalo o istupanju iz UEFA-e radi kandidature za pridruživanje Azijskoj nogometnoj konfederaciji (AFC).

No ideja je naišla na otpor u nekim krugovima, a UEFA je tada pozvala UEFA-u da osnuje radnu skupinu zajedno s delegatima FIFA-e i Međunarodnog olimpijskog odbora dok je intenzivirala svoje pokušaje da svoje međunarodne klubove i momčadi vrati u europsko natjecanje.

Ruskim tenisačima zabranjeno je natjecanje u Wimbledonu prošle godine, ali im je dopušteno da se natječu na Australian Openu ovog mjeseca kao pojedinačni igrači bez nacionalne pripadnosti.

Među temama o kojima će se u srijedu razgovarati u Europskoj kući nogometa su format natjecanja muških reprezentacija nakon Eura 2024. i domaćinstvo Prvenstva do 21 godine 2025.

UEFA je kontaktirana za komentar.

(Foto: Getty Images)

Source link

Leave a Comment