Sam Trabucco, student Roxbury Latina i MIT, obogatio se na kriptovaluti. Sada je on neobičan čovjek u FTX sagi.


Trabucco je bio viši izvršni direktor u kripto carstvu Sama Bankman-Frieda. Bio je suizvršni direktor Alamede do kolovoza. U studenom su FTX i Alameda eksplodirali u roku od nekoliko dana jer je niz depozita otkrio da je Alameda izgubila milijarde dolara u sredstvima FTX klijenata.

Sada su tvrtke u stečajnom postupku i temeljitim kriminalističkim istragama, a mnogi Trabuccovi bivši suradnici optuženi su za prijevaru. Vlasti tvrde da je Bankman-Fried dirigirao shemom, pri čemu je Alameda koristila novac klijenata FTX-a kako bi podržala svoje trgovanje i odobrila zajmove rukovoditeljima, između ostalog. Bankman-Fried se izjasnio da nije kriv.

Istražitelji su optužili bivšeg suosnivača FTX-a i Alamede, Garyja Wanga Suizvršna direktorica Carolyn Ellison prijevare i drugih prekršaja. Ellison i Wang pristali su priznati krivnju krajem prosinca i surađuju s istražiteljima.

Nasuprot tome, Trabuco nije bio toliko istaknut u pravnim postupcima kao njegovi bivši kolege. Protiv njega nije podignuta optužnica, a javnosti nije poznato surađuje li s istražiteljima.

Trabuco i njegova obitelj nisu javno komentirali.

Globeov pregled njegovih javnih intervjua, evidencije o imovini i postova na društvenim mrežama o tome tko je on i njegovi prijatelji, kao i intervjua s pola tuceta poznanika, otkrio je da je Trabucco bio sličan kolegama iz FTX-a i Alamede, ali i različit u važnim stvarima. poštovanje.

S jedne strane, Trabuco i ostali menadžeri su kao djeca pokazivali ogroman sportski talent i pohađali su prestižne škole. Davno prije nego što su radili zajedno, Trabucco, Bankman-Fried, Wang i Ellison upoznali su se u natjecateljskim matematičkim krugovima.

Ali Bankman Fried i neki od njegovih suradnika također su bili sljedbenici “učinkovitog altruizma”, filantropskog pokreta koji potiče uspješne ljude da koriste svoje bogatstvo kako bi učinili što više dobra. S druge strane, Trabucco je imao klasičan motiv: kriptovaluta mu je bila način da zaradi mnogo novca.


Trabuco je odrastao u Naticku i pohađao Roxbury Latin School, privatnu srednju školu za dječake. Sin policajca i učitelja u kampusu koledža Wellesley, sebe je u video intervjuima nazvao “jednim od one djece matematike” koja su više voljela rješavati zagonetke nego igrati se vani.

Sudjelovao je u natjecanjima iz matematike, ponekad protiv Ellisona, koji je pohađao srednju školu Newton North. Dvije je godine pohađao Mathcamp, visoko selektivan petotjedni program osmišljen za upoznavanje srednjoškolaca s naprednim matematičkim konceptima.

Na Mathcampu, Trabucco se poklopio s Wangom 2008., ljeto prije njegove druge godine srednje škole, i prvi put je tamo sreo Bankman-Frieda 2010., kada se program održavao na koledžu Mount Holyoke.

“Kad sam shvatio da sam jako dobar u matematici, čak i kad sam mislio da je rezultat bio ‘Oh, ja mogu pobijediti na matematičkim natjecanjima, stvarno sam poludio'”, rekao je Trabuco u podcastu. “Gotovo na račun većine drugih vještina mogao razviti u mom životu.

Nastavio je studirati matematiku i informatiku na MIT-u, gdje je Wang bio u istom razredu, a Bankman Fried godinu dana ispred njih. Bankman-Fried diplomirao je 2014., dok su Trabucco i Wang diplomirali 2015.

Massachusetts Institute of Technology u Cambridgeu.David L. Ryan / Globestaff

Nakon koledža, Trabucco, Bankman-Fried i Ellison, koji je diplomirao matematiku na Sveučilištu Stanford, radili su u kvantitativnim trgovačkim tvrtkama. Trabucco se preselio u Philadelphiju Pridružio se Susquehanna International Group, gdje je imao praksu tijekom prve godine.

“Maturanti matematičkih programa općenito, uključujući Mathcamp, često završe na poslovima u financijama ili na plaćenom poslu”, rekao je Daniel Zaharopol, predsjednik Mathcampa.

Tada mu je za oko zapela kriptovaluta. Trabucco je počeo trgovati kriptovalutom vlastitim novcem i pilom Prilika za arbitražno trgovanje, koje uključuje kupnju i prodaju kriptovaluta na različitim tržištima, uz iskorištavanje razlike u cijeni.

Trabucco je priznao da “zapravo nije imao čvrsto mišljenje o tehnologiji ili ima li enkripcija smisla.” Za njega se radilo o prilici da se obogati.

“Stvarno sam… smatrao neodgovornim ne usredotočiti se na njega [crypto] Kad bih mogao zaraditi više novca radeći to nego bilo što drugo o čemu sam znao”, rekao je tijekom videa Intervju 2021.

Trabucco je napustio Susquehannu 2017. i preselio se u San Francisco. Bankman-Fried je te godine pokrenuo Alameda Research, au jednom su trenutku njih dvojica večerali, što je dovelo do toga da se Trabucco pridružio tvrtki kao trgovac.

Alameda Research osnovao je Sam Bankman-Fried 2017.Andrej Rudakov/Bloomberg

Bivši zaposlenik Alamede rekao je da je Trabucco “općenito suzdržana osoba, ali da mu je udobno u uredu.” Rekli su da je bio strastven prema stvarima poput trgovine, brojeva, trivijalnosti i križaljki. (Neke od njegovih prezentacija zagonetki objavio je The New York Times.)

“Neki od nas bi se okupili i pokušali sami riješiti svoje križaljke”, napisao je bivši zaposlenik u pismu Globeu.

Matematika je bila veliki dio radne kulture u Alamedi. Trgovci su pokušali procijeniti “očekivanu vrijednost” različitih scenarija, te odabrati najprofitabilniji scenarij, bez obzira na količinu rizika.

Ali postojala je još jedna velika ideja na umu nekih čelnika Alamede i FTX-a: učinkoviti altruizam, što u njihovom svijetu znači korištenje dokaza i logike da se shvati kako najbolje pomoći ljudima. Bankman-Fried je javno govorio o svojoj želji da većinu svog bogatstva donira u dobrotvorne svrhe koje bi mogle koristiti čovječanstvu. Ellison piše na svom sada izbrisanom Tumblru da je “Novac tako lak. … Učiniti da budućnost izgleda onako kako ja želim doista se čini kao jedini vrijedan cilj.”

Djelotvorni altruizam može značiti, na primjer, opskrbu medicinskih potrepština zemlji u razvoju u kojoj je određena bolest raširena ili doniranje samo organizacijama koje imaju dokazane rezultate u stvaranju pozitivnih društvenih promjena.

Po svemu sudeći, Trabucco nije bio zainteresiran Filozofija učinkovitog altruizma i nije sudjelovao u njoj. Ušao je u kriptovalute kako bi zaradio za sebe. Što je svakako i učinio.

Godine 2020. kupio je kuću s četiri spavaće sobe u Wellsu, Maine, za 500.000 dolara, gdje sada navodno žive njegovi roditelji. Sljedeće godine kupio je luksuzni stan od 3800 četvornih metara u San Franciscu s pogledom na most Golden Gate za gotovo 9 milijuna dolara. Trabucco je također kupio brod od 52 stope i nazvao ga “Soak My Deck”.

rekao je bivši zaposlenik Alamede Čini se da Trabuco nije bio u unutarnjem krugu Bankman-Frieda, koji je uključivao Ellisona, Wanga i Nishada Singha, bivšeg direktora inženjerstva FTX-a. Ova je grupa također pokrenula FTX Future Fund, sada zatvoreni filantropski ogranak FTX-aI Bez Trabucca.

Bivši zaposlenik napisao je The Globeu: “Pretpostavljam da ove četiri stvari koje imaju zajedničke ne dijele s Trabuccom.”

Međutim, Trabucco i Ellison Promaknuti su iz trgovaca u suizvršne direktore Alamede u jesen 2021. Obojica su živjeli u Hong Kongu, kamo se Alameda preselila, a također su provodili vrijeme radeći na Bahamima, gdje su bila sjedišta Bankman-Frieda i FTX-a.

Trabucco i Ellison javno su rekli da FTX i Alameda djeluju kao zasebne tvrtke, iako su u vlasništvu Bankmana Frieda.

“Da bude jasno, radim za Alamedu, a ne za FTX”, rekao je Trabucco u video intervjuu tjednima prije svog unapređenja. “Oboje ih je osnovao Sam Bankman-Fried, ali, da, vrlo su različiti.”

Međutim, tužitelji su rekli da je Alameda dobila posebne povlastice na FTX burzi, dajući joj mogućnost posuđivanja “gotovo neograničene” količine novca, između ostalih pogodnosti. Istražitelji su optužili Alamedu za korištenje milijardi dolara sredstava klijenata od FTX-a za otplatu vlastitih zajmova drugim zajmodavcima, kao i za posuđivanje novca rukovoditeljima.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji Ellison je priznala da je znala za dogovor i da ga je pomogla omogućiti.

Tijekom posljednjih mjeseci kao suizvršni direktor, Trabuco se okružio prijateljima i putovao.

U proljeće 2022. njegovi bivši kolege s MIT-a posjetili su ga na Bahamima. U srpnju je otišao u Las Vegas tijekom Mega-Pi-ja na MIT-u, okupljanja održanog 3,14 godina nakon diplome koje je kombiniralo više predavanja. zbog epidemije.

U listopadu – dva mjeseca nakon što je napustio Alamedu – Trabucco se vratio na Bahame za svoj 30. rođendan, slaveći s tortom s otisnutim njegovim likom, prema Instagram računu njegovog prijatelja.

To je bilo mjesec dana prije nego što su stvari postale jako loše u Alamedi i FTX-u. I od kolapsa Trabucco je skinut s društvenih mreža i nije javno govorio.

“Puno ljubavi svima”, Trabuco knjige U njegovoj posljednjoj objavi na Twitteru od 8. studenog, tu se priča o FTX-u počinje odvijati. “Siguran sam da su proteklih nekoliko dana za mnoge bili mračni i nadam se da će put pred nama biti svjetliji.”


Anissu Gardizy možete dobiti na anissa.gardizy@globe.com. Pratite je na Twitteru @anissagardizy8 i na Instagramu @anissagardizy.journalism.

Source link

Leave a Comment