SEC-ov ‘jednodimenzionalni’ pristup usporava napredak Bitcoina: CEO Grayscalea


Pristup Američke komisije za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) provedbi kripto valute zaustavio je napredak Bitcoina (BTC) u zemlji, prema izvršnom direktoru Grayscale Investmentsa.

U pismu objavljenom u Wall Street Journalu 23. siječnja, voditelj tvrtke za upravljanje imovinom kriptovaluta, Michael Sonnenshine, rekao je da se slaže s tvrdnjom da je SEC “zakasnio u igri” u vezi s regulacijom kriptovaluta i sprječavanjem bankrota FTX, dodajući:

“Kasno” ne pokazuje što se ovdje dogodilo. Problem je SEC-ov jednodimenzionalni pristup regulaciji kroz provedbu.”

Grayscale trenutno odobrava SEC-u da odbije pretvoriti svoj Bitcoin fond u burzovni fond (ETF).

Objasnio je da bi SEC “svakako trebao pokušati eliminirati loše aktere”, ali ne bi trebao ometati “napore da se razvije odgovarajuća regulativa”.

Prema Sonnensheinu, nedostatak radnji regulatora da spriječi ove loše aktere da uđu u kripto industriju “spriječio je napredovanje Bitcoina u američkom regulatornom perimetru”.

To je, rekao je, prisililo američke ulagače da posluju s kriptovalutom u offshoreu “s manje zaštite i nadzora”.

“Vidimo da se rezultati SEC-ovih prioriteta odvijaju u stvarnom vremenu – na štetu američkih ulagača.”

Cointelegraph je zatražio komentar od Komisije za vrijednosne papire i burzu.

Sonnensheinov komentar dolazi usred tekuće tužbe između Grayscalea i SEC-a zbog “arbitrarnog odbijanja” Grayscaleovih planova da pretvori Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u ETF.

SEC je tvrdio da Grayscaleov prijedlog ne štiti na odgovarajući način od prijevare i manipulacije. Grayscale je odgovorio rekavši da SEC samovoljno tretira proizvode kojima se trguje na forexu drugačije od proizvoda kojima se trguje u terminskim ugovorima.

Grayscale je u vlasništvu Digital Currency Group (DCG), koja se trenutno suočava s financijskim poteškoćama.

DCG također posjeduje bankrotiranu tvrtku Genesis Trading, koju je SEC 12. siječnja optužio za navodnu prodaju neregistriranih vrijednosnih papira.

Povezano: SEC je otkrio osobne podatke kripto rudara tijekom istrage: izvješće

Tijekom vikenda, John Reed Stark, skeptik u vezi s kriptovalutama i bivši predsjednik SEC-a, oštro je osudio izraz “regulacija kroz provedbu” nazvavši ga “velikim kriptofobom”.

U svom postu na LinkedInu od 22. siječnja, rekao je da je izraz “iskrivljen, pogrešan pokušaj da se kapitalizira na simpatičnim, antiregulativnim libertarijanskim običajima” nazivajući ga “apsolutnom besmislicom”.

Tvrdio je: “Sudski sporovi i provedba SEC-a zapravo su način na koji funkcionira regulacija vrijednosnih papira.”