Sjedinjene Države i njihovi saveznici proganjaju razmjenu kriptovaluta i Rusiju


Prošlog su tjedna Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) i Ministarstvo financija SAD-a najavili koordiniranu akciju protiv mjenjačnice kriptovaluta Bitzlato registrirane u Hong Kongu, uhićujući njezinog vlasnika u Miamiju zbog omogućavanja nezakonitog ruskog financiranja. U roku od nekoliko minuta od objave “Što je Bitzlato?” Išao je na kripto-Twitter s hrpom drijemajućih emojija koji su ispunjavali njegove feedove. Neki su čak pitali (jezik u obrazu) je li Bitzlato Starbucksova nova ponuda pića
SBUX
. Međutim, reakcija izazvana percepcijom da je Bitzlato relativno mala operacija ne govori cijelu priču. Zapravo, Bitzlato postupak bio je važan iz više razloga.

Sve se vrti oko Rusije jer Ministarstvo financija po prvi put koristi moćnu novu moć

Prvo, dok se Bitzlatovo djelovanje uglavnom promatralo kroz objektiv šifre, zapravo se radilo mnogo više o Rusiji od toga. Od ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Države, Europa i njihovi demokratski saveznici vode kampanju oštrih sankcija u nastojanju da izoliraju Rusiju od globalnog financijskog sustava. Radnje izravno povezuju Bitzlato s nezakonitim ruskim financiranjem — posebice ransomwareom i mračnim tržištima — omogućujući Mreži Ministarstva financija za suzbijanje financijskog kriminala (FinCEN) da izda nalog u skladu s Odjeljkom 9714(a) ruskog Zakona protiv pranja novca. . Ova naredba kategorizira Bitzlato kao “osnovnu zabrinutost za pranje novca” u odnosu na nezakonito rusko financiranje i zabranjuje određene prijenose sredstava koji uključuju Bitzlato od strane bilo koje pokrivene financijske institucije.

Ako ni zbog čega drugog, prva upotreba samog 9714(a) čini Bitzlato velikom stvari. Kao što je Carol House, bivša viša dužnosnica FinCEN-a i Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće koja je vodila mnoge napore američke vlade na digitalnoj imovini, objasnila za Forbes, “oznaka Bitzlato 9714 označava prvu povijesnu oznaku prema kritičnim ovlastima koje je odobrio kongres FinCEN 2021. za borbu protiv nezakonitog ruskog financiranja usmjerenog na tekući agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, kao i protiv ruskih ransomware skupina koje peru svoje prihode kroz institucije diljem svijeta.”

Korištenje ovlasti 9714(a) prema ruskom Zakonu o sprječavanju pranja novca — koji je donesen kao dio Zakona o odobrenju nacionalne obrane (NDAA) iz 2020., koji je uključivao Zakon o sprječavanju pranja novca iz 2020. — ukazuje na fokus Ministarstva financija na Bitzlato kao slučaj ruskog nezakonitog financiranja.U većoj mjeri. Cilj vlasti – zamislite to kao ono što Odjeljak 311 Patriot Acta čini za financiranje terorizma – je izolirati i izolirati strane financijske institucije koje se koriste za pranje novca iz američkog financijskog sustava. Kao što je gospođa House objasnila, “Ove radnje mogu varirati od zahtjeva za vođenje evidencije ili izvješćivanja do zabrane američkim financijskim institucijama i agencijama da se uključe u određene prijenose novca.” Akcija 9714 mogla bi značiti smrtnu kaznu za strane financijske institucije.

Tijekom proteklih 18 mjeseci vidjeli smo kako Sjedinjene Države i zemlje partneri provode pojednostavljenu strategiju za napad na ono što je dužnosnik Ministarstva financija Todd Conklin nazvao “nezakonitom bazom” ekosustava kriptovaluta. Vidjeli smo akcije protiv neusklađenih mjenjačnica u Rusiji Suex, Chatex i Garantex, kao što je Bitzlato, zbog slabih ili nikakvih kontrola protiv pranja novca i olakšavanja aktivnosti ransomwarea i tamnog weba. U svojim pripremljenim primjedbama, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Lisa Monaco uspostavila je izravnu vezu između akcije Bitzlato i Hydrinog ranijeg uklanjanja, objašnjavajući da su “Hydra i Bitzlato formirali visokotehnološko središte kripto-kriminala: kupci Hydre financirali su nezakonite kupnje – ilegalnih droga, financijskih podataka ukradenih , hakirane usluge – s kripto računa hostiranih u Bitzlatu, a prodavači te ilegalne robe i usluga u Hydri slali su prihode stečene kriminalom na račune u Bitzlatu – sve s više od 700 milijuna dolara u izravnim i neizravnim prijenosima između 2018. i 2022.” Bitzlatovo djelovanje je još jedan primjer – kao i postupci protiv Suexa, Chatexa, Garantexa, Hydre, darknet Helixa i Bitcoin miksera.
BTC
Magla – Usmjeriti SAD na nedopuštene dijelove ekonomije kriptovaluta, a da se pritom previše ne pogodi rastući, legitimni ekosustav.

Slanje poruke

Osim davanja izjave u kontekstu Rusije, Bitzlatova akcija također je imala za cilj poslati poruku širem kripto prostoru da nepoštivanje pravila nije početak. Pritužba DOJ-a rasprava je bez presedana o nedostatku kontrola protiv pranja novca (AML) te je začinjena referencama na Bitzlatovo namjerno zanemarivanje usklađenosti. Prema Ministarstvu pravosuđa, “Bitzlato se reklamirao kao da zahtijeva minimalnu identifikaciju od svojih korisnika, navodeći da “nema osobnih fotografija, nema putovnica… [are] htjela. . . Kao rezultat ovih manjkavih postupaka poznavanja svog kupca (KYC), Bitzlato je postao utočište za prihode od kriminala i sredstva namijenjena za korištenje u kriminalnim aktivnostima, uključujući 700 milijuna dolara u transakcijama sa sankcioniranim Darknet Marketplaceom i 15 milijuna dolara prihoda od ransomwarea . Usredotočenost Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija na Pizzlatov nedostatak kontrola protiv pranja novca pokušaj je uklanjanja lošeg aktera — posebno onog koji omogućava nezakonito rusko financiranje — iz financijskog sustava, ali također šalje jasnu poruku drugim burzama da vlasti očekuju snažnu AML. Dok su jake kontrole protiv pranja novca već norma na američkim burzama kao što su Coinbase i Kraken, akcije poput Bitzlata, protiv neusklađenih pružatelja usluga virtualne imovine (VASP), imaju za cilj poslati poruku da svaka burza – gdje god bila – treba dati prioritet zaštiti od ilegalnih aktera.

globalna suradnja

Naposljetku, Bitzlatove radnje nisu uključivale samo američke vlasti, već i agencije za provođenje zakona diljem svijeta. U slučaju Bitzlato, u uklanjanje i uhićenje sudjelovale su agencije za provođenje zakona Sjedinjenih Država, Nizozemske, Francuske i Europol. Na primjer, vidjeli smo kako je američka policija u Miamiju uhitila Malika Bitzlata, ruskog državljanina koji živi u Kini. U međuvremenu su francuske vlasti srušile Bitzlatovu web stranicu, a FinCEN je iskoristio svoje ovlasti da Bitzlato izolira od američkog financijskog sustava. Ovaj globalni pristup istragama kriptovaluta bio je ključna komponenta Okvira za digitalnu imovinu Bijele kuće jer su i Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo financija izvijestili o važnosti međunarodnog angažmana i suradnje kao odgovor na izvršnu naredbu o kriptovalutama prošle godine.

Izvješće Ministarstva pravosuđa, primjerice, naglašava važnost prekogranične suradnje, razmjene informacija i globalnih napora za izgradnju kapaciteta kako bi se osigurali globalni standardi za borbu protiv pranja novca i druge kontrole.

Unatoč oštroj reakciji mnogih na kripto-Twitteru, Bitzlatova akcija bila je uistinu značajna i kao prva upotreba moćne nove moći Ministarstva financija i kao dio mnogo veće zagonetke oko Sjedinjenih Država i globalnog odgovora na nezakonito financiranje, a posebno rusku agresiju. . Dakle, ako odlučite naručiti Bitzlato — dvije čaše vanilije bez šećera — gutljaj znajući da je jedan loš čimbenik uklonjen iz rastuće kripto ekonomije.Source link

Leave a Comment