Sjemenke sezama (Simsim) zimi: dobrobiti zagrijavanja i ukusni recepti koje morate isprobati | Vijesti o zdravlju


Prednosti sjemenki sezama: Riječ za sezonu je “toplo”, a da biste ostali topli, nije potrebno samo skupiti se vani; Također je važno što jedete. Iako su svi upoznati s uobičajenim sastojcima poput đumbira, kakija, cimeta i dalchinija, postoje neke manje poznate namirnice koje bismo mogli zanemariti tijekom zimske sezone.

Brojne su zdravstvene prednosti konzumiranja ove hrane bogate hranjivim tvarima zimi. Cink, bakar, magnezij, kalcij i željezo su sve hranjive tvari koje se u dobrim količinama mogu pronaći u sjemenkama sezama. Sadrže mnogo antioksidansa i mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola.

Ove sjemenke je također cijenila Ayurveda zbog njihove sposobnosti zagrijavanja, zbog čega se također koriste u pripremi warari, jagak, sezam gul ladoos, itd.

Evo nekih od potencijalnih zdravstvenih dobrobiti sezama ili sjemenki sezama:

1. Sjemenke sezama za zdravu kosu

Sjemenke sezama sadrže biljne polifenole koji mogu poboljšati zdravlje kose. Vlasište se redovito masira uljem sjemenki sezama zbog vitamina i minerala koje ono sadrži, a koji mogu spriječiti prerano sijedenje i potaknuti rast kose.

2. Dobar za rad srca

Sjemenke sezama sadrže prirodne lignane topive u ulju koji mogu pomoći u liječenju visokog krvnog tlaka. Štoviše, dugo su poznata cirkulatorna svojstva magnezija (tvar koja snižava krvni tlak). Kao rezultat toga, može utjecati na zdravlje vašeg srca.

3. Dobar za dobru probavu

Zbog visokog sadržaja vlakana, sjemenke sezama mogu pomoći u zdravoj probavi. Osim što održava debelo crijevo i smanjuje rizik od probavnih problema, može pomoći i kod simptoma kao što su zatvor i proljev.

4. Pomaže u liječenju dijabetesa

Sjemenke sezama mogu biti korisne u liječenju dijabetesa. Može utjecati na razinu šećera u krvi i usporiti ili odgoditi brzinu apsorpcije glukoze u tijelu. Međutim, liječnik je dužan dijagnosticirati i liječiti ozbiljne bolesti poput dijabetesa.

5. Pomaže smanjiti bol i upalu

Sezamol, bioaktivni spoj sadržan u sjemenkama sezama, odgovoran je za antiartritična, protuupalna i antioksidativna svojstva sjemenki sezama i ulja sjemenki sezama.

6. Pomaže u liječenju anksioznosti

Sjemenke sezama imaju anksiolitički učinak, što ih čini korisnim u liječenju anksioznosti. Također može sadržavati antioksidativna svojstva koja pomažu u uklanjanju slobodnih radikala i smanjuju tjeskobu uzrokovanu stresom.

7. Pomaže poboljšati zdravlje vaše kože

Sjemenke sezama sadrže veliku količinu cinka. Cink je neophodan za proizvodnju kolagena, koji podržava kožu, kosu i mišićno tkivo. Ulje sjemenki sezama dobro je za kožu jer sadrži antioksidanse, a ostavljanje na licu preko noći omekšava i zateže kožu.

Ovime razumijemo potrebu za sezamom ili sjemenkama sezama u našoj zimskoj prehrani, imamo 4 recepta koje morate isprobati ove sezone,

1) Sezam Lado

Obično se priprema cijelu zimu, til ke laddoo najočitija je domaća poslastica za vaše bake i majke. Ove hranjive namirnice možete pripremiti kod kuće uz pomoć ovog jednostavnog vodiča za recepte.

2) Čak i dobri ki cheki

Pahuljasto, hrskavo s hrskavim češkim ili češkim ili češkim sezamom. Tostirane sjemenke sezama i kikiriki složeni u rastopljeni jaggery popularna su poslastica za svaki dan ili indijske festivale kao što je Makar Sankranti.

3) Gajak od sezama

Ukusan recept za desert koji se uglavnom priprema sa sjemenkama sezama i otopljenim jaggerom koji ga oblikuje.

4) Simsim ka pulao

Pulao, popularno glavno jelo za večeru, može biti bogatije hranjivim tvarima uključivanjem sjemenki bijelog sezama. Ovo je jelo koje ćete poželjeti jesti često.

Source link

Leave a Comment