Što bi investitori trebali tražiti kod kripto poreznog savjetnika?


Porezi i porezi na kriptovalute pomalo su kompliciran i zbunjujući aspekt ulaska u blockchain i prostor kripto imovine. S milijunima Amerikanaca koji kupuju, prodaju ili trguju kripto imovinom 2022., unatoč značajnom padu cijene u tom vremenskom okviru, jasno je da je kriptovaluta konačno dospjela u glavni financijski razgovor. S gotovo svakom aplikacijom za mobilno trgovanje, da ne spominjemo institucionalne brokere za trgovanje, koja omogućuje ili autorizira trgovanje i transakcije kriptovalutama, lakoća s kojom se ulagači mogu izložiti kriptovalutama eksponencijalno se povećala.

Čak i uz glatkoću kojom se kriptovaluti može pristupiti, kovati, trgovati ili koristiti u transakcijske svrhe, porezne implikacije ovih aktivnosti još uvijek su nešto što može iznenaditi ulagače. U svijetu poreza iznenađenja se mogu pretvoriti u velike i neočekivane porezne obveze; Nije poželjan ishod za pojedinačne ili institucionalne korisnike kripto imovine. Sa svakom transakcijom, događajem kovanja, operacijom rudarenja, prijenosom ili zamjenom kriptovalute koja generira oporezivu aktivnost, vaši se porezni računi mogu brzo zbrojiti. Brojni primjeri ovakvog poreznog tretmana koji iznenađuje porezne obveznike naširoko su dostupni, a to postavlja sljedeće pitanje.

CPA računi i poreznici uvijek su u velikoj potražnji tijekom porezne sezone, a porezi na kriptovalute obično su pretjerani, što bi moglo otvoriti vrata neetičnim akterima da iskoriste ovu povećanu potražnju. Pogledajmo neke čimbenike koje bi ulagači, bez obzira na veličinu, trebali uzeti u obzir kada traže stručnjaka za kripto porez.

Iskustvo protiv iskustva. Rad s poreznim stručnjakom uvijek je ponavljajući proces, a kripto porezni prostor nije iznimka od ovog pravila. Pripremitelj može imati značajno iskustvo u pripremi, podnošenju i rješavanju općih poreznih pitanja, ali s obzirom na to koliko se brzo kripto prostor razvija, ima smisla poslovno se raspitati o iskustvu s kripto kripto podacima uživo. Drugim riječima, jedno od prvih pitanja koje treba postaviti u sklopu uvodnih razgovora jest koliko iskustva porezni stručnjak ima konkretno u vezi s kripto porezima.

Osobito za klijenta koji može imati pomalo složenu poreznu situaciju, konsolidacija transakcija i/ili aktivnosti kriptovalute može dodatno zakomplicirati porezni postupak. Dodatni čimbenik o kojem investitori i savjetnici moraju stalno komunicirati jest mjesto gdje se odvija većina aktivnosti trgovanja. Različite burze imaju različite politike u pogledu 1) količine informacija koje se priopćuju tržištu, 2) učestalosti kojom se podaci prijavljuju i 3) mogućnosti korisnika da provjere i/ili potvrde takve informacije.

Aktivno iskustvo kodiranja. Nadovezujući se na prethodnu točku, još jedno važno pitanje koje treba postaviti na početku razgovora jest koliko radnog iskustva porezni obveznik ima, izvan službe za korisnike. Mnoga potencijalna pitanja i zamke koje mogu zbuniti porezne obveznike mogu se uistinu razumjeti samo ako se svaki uključeni pojedinac sam nosi s njima. Sigurnost novčanika, upravljanje privatnim ključem, kovanje nezamjenjivih tokena (NFT), pohranjivanje i rudarenje skupova kripto-imovine može se razumjeti samo ako je uključeni pojedinac prethodno sudjelovao u tim aktivnostima.

Kada tražite poreznog savjetnika koji će vam pomoći u snalaženju u nestabilnom prostoru kriptovalute koji se brzo mijenja, jedna od najvažnijih kvalifikacija je koliko je osoba koja priprema porez duboko uključena u kriptovalutu. To ne znači da svaki porezni stručnjak mora biti stručnjak za sve aspekte kodiranja, ali da bi pružio objektivan i kompetentan savjet, porezni stručnjak trebao je sam rješavati te stvari. Čak i za naizgled jednostavne transakcije, kao što su stablecoini koji se koriste u transakcijama, postoji niz neizravnih čimbenika izvješćivanja i usklađenosti kojih osobe koje pripremaju transakcije moraju biti svjesne i pomoći korisnicima da se s njima učinkovito nose.

Ugodno s tajanstvenošću. Porezi i porezne postavke mogu se smatrati jasnima i transparentnima, uz to zahtijevaju određenu količinu suptilnosti i udobnosti s dvosmislenošću. Porezni zakon je napisan s višestrukim iznimkama, zadržavanjima i drugim nijansama kojih osobe koje ih pripremaju moraju 1) biti svjesne i 2) biti ugodne za rad s njima. Dodavanje kriptovaluta ovom razgovoru dodatno komplicira ovu stvarnost i povećava količinu dvosmislenosti s kojom se rudari i investitori moraju lako nositi.

S jedne strane, postavljanje poreza na kriptovalute je vrlo jednostavan i transparentan proces; Svaki prijenos ili transakcija koja uključuje kriptografiju generira izvješće o porezu na dohodak i potencijalnu obvezu plaćanja. Iako smjernice o kripto porezu i ažuriranja poreznog zakona još nisu objavljeni, porezne vlasti diljem svijeta bile su proaktivne u procesuiranju pojedinaca i organizacija koji pokušavaju zaobići porezne obveze. Dobro kvalificirani stručnjak za pripremu kripto poreza ne samo da mora biti udoban s dvosmislenostima, već također mora biti udoban u komunikaciji s klijentima, regulatorima i kolegama o tim pitanjima.

Kako se kripto imovina nastavlja integrirati u financijska tržišta, procesore plaćanja i mnoštvo mobilnih aplikacija, važnost odabira i rada s kvalificiranim poreznim obveznikom će rasti. Due diligence je, kao i uvijek, važan dio procesa, a proaktivnost će pozicionirati ulagače, stručnjake za akvizicije i porezne obveznike za uspjeh u daljnjem razvoju.Source link

Leave a Comment