Što su korisni NFT-ovi i kako funkcioniraju?


Dok ideje o NFT-ovima općenito prizivaju slike dosadnih majmuna i 8-bitnih CryptoPunkova, kolekcionarski predmeti predstavljaju malo područje tržišta nezamjenjivih tokena. Kako se doba metaverzuma nadvija nad nama, vjerojatno ćemo vidjeti još veću pojavu korisnih tokena.


Imajući to na umu, pogledajmo pobliže što su korisni NFT-ovi i kakvu će ulogu imati u budućnosti izgrađenoj na Web3.


Što su korisni NFT-ovi?

NFT Cube White Letters

Još uvijek smo u ranoj fazi shvaćanja punog potencijala nezamjenjivih tokena, a korisni NFT-ovi vjerojatno će igrati glavnu ulogu u njihovom razvoju tijekom desetljeća. NFT-ovi su kriptografski jedinstveni, što znači da mogu sadržavati više potencijalnih slučajeva upotrebe nego jedinstvena umjetnička djela ili kolekcionarski predmeti. To znači da ovi tokeni mogu postati mnogo više od mogućnosti ulaganja i imaju potencijal promijeniti način na koji radimo i igramo se online.

Ukratko, NFT je nezamjenjivi token koji nosi aplikaciju koja nadilazi puku kupnju i držanje digitalne imovine. To je zato što djeluju kao nepromjenjivi dokaz vlasništva, zabilježen na blockchainu, distribuiranoj digitalnoj knjizi koja pruža neviđenu razinu sigurnosti na internetu.

Kada posjedujete NFT, jedinstveni ste vlasnik tog tokena i ne može se dijeliti ili kopirati drugima bez transakcije temeljene na blockchainu.

S tehnološkog gledišta, nema velike razlike između nezamjenjivih i korisnih tokena. Oba su kriptografski predstavljena kao jedinstvena digitalna imovina izgrađena na blockchainu. Nepromjenjiva i potpuno transparentna priroda blockchain tehnologije znači da je vlasnicima lako dokazati da je NFT pohranjen u njihovom Web3 novčaniku i da ne pripada nikome drugome.

To znači da se nezamjenjivi tokeni mogu istaknuti u pružanju ekskluzivnih nagrada, pogodnosti i tantijema korisnicima koji mogu poboljšati njihovo online iskustvo. Također se mogu koristiti za stvaranje besprijekornog iskustva kupnje ulaznica za digitalne i fizičke događaje.

Ali ovo je samo vrh ledenog brijega kada je riječ o slučajevima korištenja koje nude NFT-ovi. Istražimo kako uslužni tokeni mogu promijeniti način na koji radimo na mreži.

Za što se koristi NFT? X se koristi

NTF oznake u plavoj, zelenoj i ljubičastoj boji

Iako se možda i dalje osjećamo pomalo nelagodno s NFT-ovima, možda smo više upoznati s konceptom iza tokena nego što u početku mislimo.

Danas, kada kupujemo ulaznice za neki događaj ili idemo na putovanje u inozemstvo, navikli smo vidjeti naše ulaznice u digitalnom formatu koji možemo pohraniti u novčanike naših pametnih telefona. Uslužni NFT-ovi će jednog dana odražavati ovu razinu pogodnosti dok će biti podržani vrlo sigurnom tehnologijom koja osigurava da naše karte ostanu jedinstveno u našim novčanicima u svakom trenutku.

Pogledajmo dublje neke slučajeve korištenja uslužnih NFT-ova iz stvarnog svijeta i kako oni mogu revolucionirati postojeće procese.

1. Ulaznice za događaje

Bez obzira jesu li ti događaji fizički, zasnovani na metaverzumu, poslovno orijentirani ili cjelonoćne zabave, NFT-ovi mogu biti izvrstan oblik nepromjenjivih ulaznica koje osiguravaju da vlasnici ulaznica dobiju pristup bez problema.

Već vidimo NFT ulaznice na djelu, gdje privjesak za ključeve Coachella koristi nezamjenjive tokene kako bi vlasnicima dodijelio doživotni VIP pristup događaju u tekućoj shemi NFT članstva.

2. Poboljšajte svoje iskustvo igranja

Nezamjenjivi tokeni imaju potencijal revolucionirati krajolik igara. Zbog sljedivosti blockchain transakcija, kreatori igara mogu točno mjeriti aktivnost korisnika kako bi izgradili funkcionalan sustav nagrađivanja i poticaja.

NFT-ovi se u ovom slučaju mogu koristiti kao kolekcionarski predmeti koji će biti nagrađeni nagradama, ulaznicama za virtualne događaje, danima sudjelovanja zajednice, pa čak i žetonima sudaca i posebnim ponudama u igri kako bi se igračima donijelo više moći.

Vidimo sve više primjera NFT-ova koji rastu u svijetu igara s platformama kao što su Axie Infinity i Sorare, od kojih je potonja ponovno osmislila fantastični nogomet izdajući igračima NFT kartice za razmjenu koje vlasnicima omogućuju osvajanje nagrada na temelju njihove izvedbe u stvarnom svijetu. A s toliko mnogo načina za stvaranje NFT-ova, praktički nema prepreka za ulazak.

3. Upravljanje

Korisni NFT-ovi mogu omogućiti svojim nositeljima da imaju mjerljivu riječ u smjeru projekta ili proizvoda i mogu pomoći zajednicama da učinkovito surađuju na pothvatu putem mehanizma glasovanja temeljenog na tokenima.

Iako je to po konceptu slično funkcioniranju DAO-ova, dionici mogu koristiti NFT-ove kao tokene za izražavanje mišljenja o ključnim temama i suradnju na prevladavanju izazova unutar protokola u koje vjeruju.

4. Ekskluzivni sadržaj

Nezamjenjivi kodovi također mogu promijeniti način rada plaćenog i ekskluzivnog mrežnog sadržaja. Distribucijom ekskluzivnih NFT-ova lojalnim kupcima, tvrtke mogu stvoriti živahnu zajednicu u ekskluzivnim online prostorima.

Ekskluzivni sadržaj koji pokreće NFT pristup može pomoći tvrtkama u stvaranju učinkovitih shema vjernosti, a također može pomoći da obožavatelji ostanu angažirani s umjetnicima i izvođačima.

5. Promotivni materijali

Ekskluzivni sadržaj i kupnja ulaznica također mogu omogućiti korisnicima pristup kuponima i promotivnim materijalima kako bi kupci bili zadovoljni.

Ovaj je format sličan NFT programu vjernosti i znači da je NFT vlasnika ključ koji može otključati personalizirane dogovore i ponude. Osiguravanje ovog sadržaja vlasnicima kodova samo znači da tvrtke mogu imati koristi od izbjegavanja distribucije svojih ekskluzivnih kodova online za dobrobit svih.

NFT poslovi budućnosti

Čak i ako ste pomalo skeptični prema NFT umjetničkim djelima i kolekcionarskim predmetima, vrijedi razmotriti korisnost koja stoji iza određenih tokena kao zaseban entitet od pompe koja okružuje NFT ludilo posljednjih godina.

Budući da ovi NFT-ovi imaju zadatak za obavljanje, oni mogu predstavljati drugačiji oblik prilike za ulaganje od koje njihovi vlasnici mogu imati koristi tijekom vremena.

S novom granicom za Web3 na horizontu, vjerojatno ćemo vidjeti uslužne NFT-ove koji se pojavljuju kao glavni igrači u krajoliku blockchaina, a tvrtke i vlasnici će imati koristi od veće razine angažmana između svojih vlasnika i uzroka, tvrtki i kreatora koji su najbliži.Source link

Leave a Comment