Što tehnološki otkazi znače za kripto svemir?


Velika otpuštanja u industriji kriptovaluta postala su norma. Čini se da svaki dan postoji nova priča o otpuštanjima koja uključuje mjenjačnice kriptovaluta, bitcoin (BTC -0,12%) Rudarske tvrtke ili tvrtke za financijske usluge uključene u kripto imovinu.

Naravno, postoje dva načina gledanja na ovu situaciju: metoda poluprazne čaše i pristup polupune čaše.

Napola prazna čaša

Počnimo s pristupom poluprazne šalice, budući da je to postao narativ izbora za mainstream medije. Priča je ovdje vrlo jednostavna: tržište kriptovaluta pada 2022., počinje kripto zima, a tvrtke koje se bore za preživljavanje započinju masovna otpuštanja. Implicitna poruka je, naravno, da mnoge kripto tvrtke neće preživjeti, ili ako prežive, imat će puno manju ulogu u trenutnom financijskom sustavu. Nakon propasti burze kriptovaluta FTX (FTT -3,01%)Regulatori imaju malo ili nimalo strpljenja za loše glumce i prevarante koji su nekako pronašli dom u kripto industriji.

Otpušteni radnik u odijelu izlazi iz ureda.

Izvor slike: Getty Images.

Naravno, kada su u pitanju otpuštanja u kriptovaluti, mnogi se investitori usredotočuju na to Coinbase (Valuta 11,62%)Jedna je od vodećih tvrtki za kriptovalute. Tvrtka je bila iznimno transparentna u pogledu utjecaja pada tržišta kriptovaluta na njezin poslovni model. Kako se bliži 2023., mnogi analitičari vjeruju da je Coinbase završio ciklus otpuštanja koji je započeo u lipnju. No onda, sredinom siječnja, tvrtka je objavila da otpušta 950 zaposlenika, ili oko 20% preostale radne snage.

Taj je potez bio posebno razočaravajući jer je pokazao da Coinbase ne očekuje da će se maloprodajni kripto ulagači uskoro vratiti. Zašto biste otpustili gotovo 1000 zaposlenika ako će se Bitcoin uskoro epski vratiti? Prema riječima izvršnog direktora Briana Armstronga, ovo nedavno smanjenje broja zaposlenih bilo je neophodno kako bi se Coinbase vratio na put profitabilnosti. Ali ako pretražujete društvene medije, možete pronaći puno scenarija sudnjeg dana koji uključuju Coinbase. I doista, samo tjedan dana nakon otkaza, Coinbase je objavio da gasi svoje operacije u Japanu.

Napola puna šalica

Međutim, postoji konkurentski narativ koji kaže da bi otpuštanja u konačnici mogla biti dobra stvar za industriju kriptovaluta. Možda se čini kontraintuitivnim, ali ovaj pristup ima svoju osnovu u ekonomskoj teoriji koja datira iz 1950-ih (ali se još uvijek poučava u poslovnim školama) nazvanoj “kreativna destrukcija”. Ova teorija korištena je za objašnjenje svega, od gubitka Polaroidove dominacije u fotografiji do propasti novina iz vašeg rodnog grada. Može se sažeti u jednu rječitu rečenicu: “Oslobodite se starog i zadržite novo.” Prema nekim ekonomistima, industrije se ponekad moraju preokrenuti kako bi se dogodio sljedeći krug inovacija. Dakle, ovo bi moglo biti ono što se sada događa s kriptovalutama.

Ovdje je dobar primjer mjenjačnica kriptovaluta. “Stari” model sadrži centralizirane razmjene poput Coinbasea, dok “novi” model sadrži decentralizirane razmjene poput Uniswap (UNI 4,40%)I Pita (torta 0,27%)I Zamijenite sushi (sushi 1,13%). Centralizirane razmjene zahtijevaju od ljudi da obavljaju svakodnevni posao; Decentralizirane burze zahtijevaju samo pametne ugovore i dijelove računalnog koda. Jednostavno rečeno, nećete čuti da Uniswap reže ljude, jer nema koga rezati kad je sve decentralizirano. Ovaj novi model je u biti peer-to-peer model trgovanja, gdje razmjenjujete kriptovalute izravno s drugim sudionicima na tržištu.

Ili što je sa svim tvrtkama za rudarenje bitcoina koje sada prekidaju poslovanje i otpuštaju zaposlenike? Ovo može biti pokazatelj da je “stari” model s PoW kriptovalutama kao što je Bitcoin stvar prošlosti. Sada ovo Ethereum (ETH -0,86%) Konačno ste prešli na digitalnu valutu s dokazom o udjelu kao rezultat prošlogodišnjeg spajanja, možda dugoročnog trenda prema zelenim, energetski učinkovitim lancima blokova koji koriste provjeru udjela? Ovaj bi model, pak, pružio vlastiti oblik inovacije temeljen na pohranjivanju kriptovaluta. To uključuje inovacije kao što je “tekuće skladištenje”, koje je napredovalo tijekom zime kriptovaluta.

Koji je scenarij vjerojatniji?

Naravno, ovaj pristup napola pune čaše vjerojatno je samo hopijum. Možda su sva ta predviđanja cijene bitcoina od milijun dolara bila potpuno smiješna. Industriji kriptovaluta možda je suđeno da nestane u zaborav. Meme kovanice vjerojatno su nizozemske svjetiljke tulipani ovog doba. Vjerovanje da matematičari i kriptografi mogu stvoriti kriptovalute iz ničega možda je verzija ove generacije srednjovjekovnih alkemičara koji su vjerovali da mogu pretvoriti olovo u zlato.

To bi, naravno, bilo frustrirajuće jer bi značilo da najbolji i najpametniji više ne bi htjeli raditi u industriji kriptovaluta. Koliko god se više nitko ne hvali radom u Enronu (sjećate se kada su bili “najpametniji momci u sobi”?) – nitko se neće hvaliti radom u FTX-u. Možda će sljedeći val tehnoloških talenata pronaći nešto drugo što ih zanima, poput umjetne inteligencije i novih načina stvaranja ekonomske vrijednosti putem chatbota pokretanih umjetnom inteligencijom. Ali nadam se da ne, jer će blockchain i kripto tvrtke koje su proizašle iz ove kripto zime trebati ovaj talent više nego ikada.

Dominic Basolto drži pozicije u Bitcoinu i Ethereumu. The Motley Fool ima objave i preporučuje Bitcoin, Coinbase Global, Ethereum i Uniswap Protocol tokene. The Motley Fool ima politiku otkrivanja podataka.Source link

Leave a Comment