Teorija Paula Krugmana zašto se zlato drži bolje od Bitcoina, Tesla


  • Paul Krugman rekao je da skandali s kriptovalutama pomažu da se neki ulagači odbace od bitcoina prema zlatu.
  • Dobitnik Nobelove nagrade primijetio je da su cijene zlata ostale stabilne iako kriptovaluta i Tesla padaju.
  • Sugerirao je da gubitak vjere u “prikladnost moderne tehnologije” pomaže u potražnji “ljubimca kroz stoljeća”.

Neki bi ulagači mogli napustiti bitcoin u korist zlata jer skandali s kriptovalutama kvare povjerenje u digitalnu imovinu, kao što je predložio Paul Krugman.

Ekonomist dobitnik Nobelove nagrade primijetio je da je cijena plemenitog metala bila stabilnija od bitcoina tijekom prošle godine, iako oboje imaju nedostatke u vidu skokovitog rasta inflacije i agresivnog povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

U autorskom tekstu u The New York Timesu, Krugman je rekao da su kriptovalute ostale više zahvaljujući kombinaciji entuzijazma obožavatelja za vrhunsku tehnologiju i liberalnog pristupa novcu.

“Ali investitori gube povjerenje u modernu tehnologiju”, rekao je u komentaru koji je objavljen u nedjelju.

“Oni još uvijek žele svoj kamen ljubimac, ali skandali s kriptovalutama uzrokovali su neke od njih da se vrate kamenu ljubimcu sa stoljećima tradicije iza sebe – tj. zlatu, kamenu ljubimcu kroz stoljeća.”

Krugman je odstupio od nedavnih komentara izvršnog direktora JPMorgana Jamieja Dimona, koji je kriptovalute nazvao kamenom ljubimcem jer se ne mogu koristiti kao sredstvo razmjene — to jest, nema mnogo trgovina i drugih mjesta na kojima možete izravno predati kriptovalute i dobiti nešto u. suprotno.

Sam Krugman je u prošlosti više puta uništavao Bitcoin i druge kriptovalute, odbacujući ih kao beskorisne, rasipničke i vrijedne samo kao rezultat pompe i špekulacija.

Početkom 2022. analitičar Goldman Sachsa predvidio je da će Bitcoin uzeti tržišni udio od zlata, primijetio je profesor CUNY-a.

– Može li se dogoditi upravo suprotno? upitao je u jednom mišljenju.

“Uostalom, Bitcoin je izgubio više od dvije trećine svoje vrijednosti od svog vrhunca krajem 2021., mnoge razvikane dionice poput (kašlja) Tesle su u padu, ali zlato je zapelo tamo, po svojoj trenutnoj cijeni od samo nekoliko posto od njegove vrhunac u 2020.”, rekao je. Krugman.

Bitcoin je u padu za više od 65% u odnosu na svoj vrhunac u studenom 2021. od oko 65 000 USD i pao je za oko 38% u proteklih 12 mjeseci, iako je ove godine do sada porastao za oko 39%. U međuvremenu, zlato je poraslo za oko 4,4% u prošloj godini, a do sada je poraslo za 5%.

Ulagači su skloni zlatu djelomično zato što su sektor kriptovaluta uzdrmali padovi visokog profila, prema Krugmanu. Nedavni pad vodeće burze kriptovaluta FTX narušio je povjerenje u digitalnu imovinu koja je već patila od pada cijena.

Rekao je da, dok bi viša kamatna stopa inače štetila potražnji za zlatom, cijene plemenitih metala su iznenađujuće visoke, za razliku od cijena dionica kriptovaluta, Tesle i Mimi. Teorija je da će više kamatne stope smanjiti potražnju za zlatom jer ljude više privlače ulaganja s višim prinosima negdje drugdje, poput obveznica.

“Mogli biste doći u iskušenje da kažete da investitori kupuju zlato jer se boje inflacije. Ali to nije uspjelo za bitcoin, koji je također trebao biti zaštita od inflacije”, rekao je Krugman.Source link

Leave a Comment