Tesla Elona Muska zadržao je Bitcoin u četvrtom tromjesečju unatoč previranjima na tržištu


Proizvođač električnih vozila Tesla odbio je isporučiti više Bitcoina (BTC) tijekom druge polovice 2022. unatoč prodaji 75% svojih udjela u drugom kvartalu.

U posljednjem izvješću o rezultatima za četvrto tromjesečje od 25. siječnja, Teslini financijski podaci pokazuju da nije kupio niti prodao svoje bitcoine drugo tromjesečje zaredom. To se dogodilo unatoč velikom tržišnom previranju u studenom i prosincu uzrokovanom padom FTX-a.

Dokumenti pokazuju da je tvrtka držala 184 milijuna dolara u digitalnoj imovini od 31. prosinca 2022., što je pad u odnosu na 218 milijuna dolara u posjedu iz prethodnog tromjesečja zbog 34 milijuna dolara troškova umanjenja jer je cijena bitcoina pala između kraja rujna i prosinca prošle godine.

Bitcoin je 30. rujna 2022. bio oko 19 500 USD, prije nego što je pao za gotovo 15% na 16 600 USD do 31. prosinca.

Proizvođač električnih vozila također je zadržao svoj bitcoin tijekom trećeg kvartala prošle godine nakon što je prodao 75% svog bitcoina tijekom drugog kvartala. Prodaja u drugom kvartalu dodala je 936 milijuna dolara u gotovini Teslinim knjigama i zaradila tvrtki 64 milijuna dolara.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk objasnio je u to vrijeme da je prodaja trebala “pokazati likvidnost Bitcoina kao alternativu držanju gotovine u bilanci.”

Međutim, u Teslinom posljednjem pozivu o zaradi 25. siječnja nije se raspravljalo o njegovom udjelu u Bitcoinu ili kupnji Bitcoina. Na temelju procjena, Tesla ima oko 9.720 BTC.

Povezano: Problemi se spremaju u SAD-u: Dvije trećine TradFi-ja očekuje recesiju 2023.

Sveukupno, Tesla je izvijestio o dobiti od 5,7 milijardi dolara od 24,3 milijarde dolara prihoda u četvrtom tromjesečju, a njegova bruto marža pala je na najnižu razinu u pet kvartala. Tvrtka je objavila ukupnu dobit od 20,8 milijuna dolara za 2022. na 81,4 milijarde dolara prihoda.

Podaci o prihodima nisu bili u skladu s procjenama analitičara, ali su zarade bile bolje od konsenzusnih procjena.

Cijena dionice Tesle blago je porasla na dan, zaključivši na dobitku od oko 0,40%. Nastavlja se pozitivno trgovati nakon radnog vremena, s rastom od gotovo 4,6% u vrijeme pisanja prema podacima Google Financea.