Traži se kripto odvjetnik jer regulatorni pritisak doseže točku ključanja


Dva pravna akademika vjeruju da će odvjetnici koji poznaju kripto tehnologije igrati sve važniju ulogu u Web3 tvrtkama – posebno nakon kolapsa FTX-a i priprema industrije za regulatorni preokret.

Thomas Hook, profesor pravnog fakulteta u Bostonu i glavni službenik za usklađenost u burzi kriptovaluta Bitstamp, rekao je za Cointelegraph da će odvjetnici Web3 uskoro postati “poslovni diferencijatori” jer će se suočiti s izazovnim zadatkom pomaganja tvrtkama u upravljanju pravnim i regulatornim nesigurnostima.

Hook je objasnio da će to u konačnici odrediti koliko brzo tvrtke mogu plasirati svoje proizvode i usluge na tržište:

“Zbog nedostatka jasnoće u mnogim propisima i složenosti, Web3 tvrtke i dalje će trebati pravne predstavnike i predstavnike za usklađenost koji će ih podržavati. Ove vrste pojedinaca postaju poslovni diferencijatori jer mogu pomoći ili spriječiti tvrtku da brzo izađe na tržište u pravnom i usklađen način.”

“Bez njih, tvrtke bi se mogle suočiti s neuspjehom jer regulatori žele preuzeti kontrolu nad industrijom”, dodao je Hook.

Viši znanstveni suradnik dr. Aaron Lin iz RMIT-ovog Blockchain Innovation Huba rekao je za Cointelegraph da bi u trenutnom okruženju Web3 tvrtke trebale igrati na sigurno i obratiti se pravnim savjetima kada je to prikladno.

“Poduzetnici su navikli donositi odluke u uvjetima ekonomske nesigurnosti, ali nisu dobri u poslovanju u uvjetima pravne nesigurnosti.”

Lin je objasnio da tempo inovacija temeljenih na blockchainu, zajedno s više od 50 neovisnih zakona o digitalnoj imovini nedavno predstavljenih u Kongresu Sjedinjenih Država, dodatno ilustrira potrebu.

Vjeruje da će neki od odvjetnika bettWeb3 doći iz sektora trgovačkog prava, što je “ključna” institucija za odvjetnike u kripto prostoru.

“Dobar Web3 odvjetnik bit će dobar trgovački odvjetnik. Najbolji Web3 odvjetnici na tom području danas su započeli kao trgovački odvjetnici ove ili one vrste i očekujem da će temeljni temelj i dalje biti kritičan.”

Međutim, Lin je naglasio da će “znanje o tehnologijama koje čine Web3 rasti u potražnji tijekom sljedećeg desetljeća.”

Povezano: Odvjetnik objašnjava novi savezni zakon o virtualnoj imovini u UAE

Ali za sada je sektor još uvijek “vrlo nišan”, prema osnivaču CryptoRecruita Neilu Dundonu.

Lin je dodao da pravno zastupanje većine Web3 tvrtki pružaju vanjski savjetnici, a ne interni odvjetnici, koji se više usredotočuju na pitanja vezana uz financijske usluge i zakone o vrijednosnim papirima.