Trenutak koji je sve promijenio Jerry Leschka | ATP turneja


Jiri Lechka debitirao je u glavnom ždrijebu na sva četiri velika turnira 2022., u svojoj sezoni proboja. No, Čeh nije uspio ostaviti trag u glavnim turnirima, pao je u prvom kolu svaki put.

Što bi 21-godišnjak rekao da mu je prije početka sezone rečeno da će doći do četvrtog kola Australian Opena?

“Ne bih vam vjerovao”, rekao je Lehecka za ATPTour.com sa smiješkom. “Ali duboko u sebi uvijek sam znao da su takvi ishodi mogući za mene.”

Igrajući kao 71. igrač svijeta koji je postao punoljetan nakon godina provedenih u Melbourne Parku, pobijedio je dvojicu ATP Masters 1000 prvaka – Bornu Courica i Camerona Norrieja – na putu do šesnaestine finala. A češki igrač nije pokazivao znakove usporavanja.

“Osjećala sam se kao da je moja igra tu, ali samo sam se trebala usredotočiti na neke male detalje koji bi me mogli izvući kroz ove teške mečeve”, rekla je Lechka. “Ovo je nešto na čemu smo puno radili i na što smo se usredotočili svaki dan, svaki trening. Za mene je sada najvažnije fokusirati se na prave stvari.”

Pratite ATP Tour Cast |  prijelomna točka

Ako su njegovi dosadašnji napori u prvom velikom turniru godine dobar pokazatelj, Lehecka će biti stalna prijetnja na najvećim svjetskim turnirima u godinama koje dolaze. Nije loše za nekoga tko je odrastao igrajući tenis iz zabave.

“U danima kada sam kod kuće igrala tenis, sve je bilo samo u zabavi i nisam imala velike ambicije da postanem profesionalna igračica”, rekla je Lischka. “Za mene je to uvijek bio hobi i bavljenje nekim sportom koji sam volio.”

Čeh ima atletske gene. Njegov otac, Jerry, bio je profesionalni plivač, a njegova majka, Romana, bila je profesionalna atletičarka. Lehecka vjeruje da je od majke naslijedio suosjećanje, a od oca radnu etiku, koji propovijeda da je najbolji način da se nešto zaradi napornim radom.

Kad je Leczka imao tri godine, gledao je svoju baku kako uči njegovu stariju sestru Veronicu sportu. Želio joj je dati priliku. Ali tenis nije postao ozbiljniji za Lehecku sve dok se nije preselio u Prostejov u dobi od 15 godina i počeo predstavljati Češku Republiku na raznim natjecanjima.

“Počeo sam osjećati da bih se volio time baviti profesionalno i stvarno mi se svidjelo kako svi ti igrači izgledaju kada igraju na velikim pozornicama”, rekao je Leczka. “Možda je to bio trenutak kada sam se pogledao i rekao: ‘Da, stvarno želim biti profesionalni tenisač i stvarno želim živjeti takav život. “

Dolazak u Prostejov u sportsku školu bio je ujedno i zastrašujući. Lehika je otišao u svoj novi dom bez roditelja.

“Definitivno nije bilo lako, ali na moju sreću, tamo sam imao sjajne prijatelje i još uvijek sam s njima u kontaktu,” rekao je Lechica. “Pomogli su mi da prebrodim te teške trenutke kada sam prvi put bez svoje obitelji ili bilo koga koga sam poznavao da se više usredotočim na tenis i na ono što tamo moram raditi.”

Budite naš VIP gost u Miamiju |  uđi sada

U Prostgovu se trener Michel Navratil prvi put susreo s Leheckom.

„Što si se uzbudio [about] Bio je jako fin dečko, uvijek se sa svima pozdravljao. rekla je Lehika. “I onda, naravno, kad sam ga vidio na terenu, bio je tako jak. Bio je jak u njemu od samog početka.”

Lehecka je kao junior stigao do 10. mjesta na svijetu, ali najveći uspjeh do sada postigao je prošle veljače u Rotterdamu. Kao kvalifikant, prošao je u polufinale, porazivši usput Denisa Shapovalova i Lorenza Musettija prije nego što je Stefanosa Tsitsipasa gurnuo u tri seta. Nije ga prestrašila ni velika pozornica ATP 500.

To olakšanje pod svjetlima reflektora postalo je još očitije na Next Generation ATP Finals u studenom. I Čeh se plasirao u prvenstvenu utakmicu u Milanu.

“Kada sam završio svoje putovanje u finalu i uzeo malo vremena da se vratim na zemlju i malo vremena da se osvrnem na sljedeću generaciju, mislim da svaka utakmica tamo, svaki trening, sve što mediji oko nas , sve mi je pomoglo na određeni način,” rekla je Lechica. “To su iskustva koja su mi pomogla da budem spremniji za ono što je došlo ovdje.”

Službena aplikacija Tennis |  Preuzmite aplikaciju ATP WTA Live

Navratil smatra da se u Milanu “nešto promijenilo” zbog njegove odgovornosti.

“Počinje više vjerovati u sebe”, rekao je Navratil. “Imao je i nekoliko prilika tijekom godine i učio je iz njih, rastao i došao do ove točke i sada uživa u tome i misli da može pobijediti bilo koga i jako sam sretan zbog toga.”

Bivša WTA broj jedan Karolina Pliskova pratila je Leheckin napredak kroz turnir i impresionirala je pobjedom u pet setova nad Cameron Norrie u trećem kolu.

“Ima jako dobrog trenera, bio je s Jirijem Veselyjem. Tako da mislim da mu je i to pomoglo da stekne iskustvo, ali mislim da je igra vrlo jaka,” rekla je Pliskova. “Jučer sam gledao dosta utakmice s Nurijem. Mislim da je vrlo agresivan, posebno na ovim brzim terenima i mislim da se može isplatiti i naravno da je nekim igračima još uvijek kao pridošlica, tako da ga ne poznaju puno i mislim da može dobro.”

Dok se Lehecka nada da će nastaviti s turnirom – protiv Félixa Auger-Aliassimea u četvrtom kolu – i pomaknuti se na sportskoj ljestvici u godinama koje dolaze, želi da navijači koji ga počnu gledati znaju više od samog tenisa.

Samo želim da znaju da sam poštena osoba, rekla je Lechka. “Stvarno volim ljude koji marljivo rade i ne traže nikakve isprike.”Source link

Leave a Comment