“Ukinite zabranu Rusiji i Bjelorusiji”, pozvala je bivša tenisačica Wimbledona Billie Jean King


Teniska legenda Billie Jean King pozvala je Wimbledon da ukine zabranu ruskim i bjeloruskim igračima, koji su prošle godine bili zabranjeni na turniru.

Govoreći na marginama Australian Opena koji je u tijeku, King je rekao da je “život prekratak” da bi se takve zabrane izricale igračima dviju zemalja.

“Samo neka bude isto kao i ostali. Život je prekratak. Mislim da bi trebali imati novčanu nagradu. Neka igraju i dobiju svoj novac”, rekao je King.

King, šesterostruki prvak Wimbledona, istaknuo je da igrači zbog zabrane nisu dobili bodove za rangiranje.

Prošlogodišnja pobjednica Wimbledona Elena Rybakina, koja je rođena u Rusiji i 2018. godine prešla na vjernost Kazahstanu, uskraćena je za 2000 bodova i kao rezultat toga završila je na 22. mjestu na ovogodišnjem otvaranju Grand Slama.

“To su bodovi za rangiranje, sigurno. Trebali bi ih imati. Rybakina, stavili su je na 22. mjesto, ali budući da je osvojila Wimbledon, nije (viša nositeljica).”

Naime, nakon što je Rusija prošle godine napala Ukrajinu, ruskim i bjeloruskim igračima zabranjeno je sudjelovanje na Grand Slam turniru u Wimbledonu.

Ian Hewitt je rekao: “Vjerujemo da smo donijeli najodgovorniju odluku u danim okolnostima. Kao dio upravljačke pozicije, ne postoji održiva alternativa odluci koju smo donijeli u ovoj doista iznimnoj i tragičnoj situaciji.” Predsjednik All England Lawn Tennis Cluba (AELTC) u to vrijeme.

Ranije ovog mjeseca izbila je kontroverza u Melbourne Parku kada se ukrajinski veleposlanik Vasyl Merchenichenko požalio na otkriće ruske zastave na tribinama.

Na Twitteru se požalio na zabranu jer se ruski i bjeloruski sportaši natječu pod neutralnim zastavama.

“Snažno osuđujem javno isticanje ruske zastave tijekom današnjeg meča ukrajinske tenisačice Kateryne Bendel na Australian Openu. Pozivam Tennis Australia da odmah nametne politiku ‘neutralne zastave'”, rekao je na Twitteru.

Naknadno je Tennis Australia objavio priopćenje u kojem stoji da su zastave dviju zemalja sada potpuno zabranjene.

“Naša je početna politika bila da ih navijači mogu unijeti, ali ih ne mogu koristiti za stvaranje smetnji. Jučer smo imali incident u kojem je zastava bila postavljena uz rub terena.”

Nakon odluke Tennis Australia, oglasilo se i rusko veleposlanstvo u Australiji i kritiziralo organizatore turnira zbog stranačkog ponašanja.

(uz doprinos agencija)Source link

Leave a Comment