Višestruki obrasci zdrave prehrane povezani su s manjim rizikom od smrti


Nova studija, objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, pokazuje da su mnogi različiti obrasci zdrave prehrane povezani s produljenjem života.

Mnogi različiti elementi životnog stila povezani su s dužim životom, od načina prehrane do rutine vježbanja i više. Nedavne studije su pokazale da su kratki, intenzivni naleti tjelesne aktivnosti – čak i ako nisu planirane vježbe – povezani s dužim životom, kao i kombinacija treninga s utezima i aerobnih (kardio) vježbi. Što se tiče prehrane, ekološki održiv izbor hrane pokazao se korisnim i za ljude i za planet, a određene vrste kave povezane su sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i duljim životom.

Kako biste primali najnovije vijesti o dijabetesu, strategije upravljanja glukozom u krvi, savjete o prehrani, zdrave recepte i još mnogo toga izravno u svoju pristiglu poštu, prijavite se za naše besplatne biltene!

U najnovijoj studiji istraživači su koristili podatke iz dviju velikih studija javnog zdravlja kako bi promatrali odnos između obrazaca prehrane i rizika od smrti tijekom dugih razdoblja praćenja. Postojale su dvije skupine sudionika – 75.230 žena koje su praćene između 1984. i 2020. i 44.085 muškaraca koji su praćeni između 1986. i 2020. Prosječna dob žena na početku razdoblja istraživanja bila je 50,2 godine, dok je prosječna dob žena muškaraca bio. 53.3. Svi su sudionici ispunili detaljne prehrambene upitnike, a istraživači su ocjenjivali njihovu prehranu na temelju četiri različite ljestvice – Indeksa zdrave prehrane 2015. (HEI-2015), Rezultata alternativne mediteranske prehrane (AMED), Indeksa zdrave vegetarijanske prehrane (HPDI) i Indeksa alternativne prehrane. Indeks zdrave prehrane (HEI-2015).AHEI).

Razni obrasci zdrave prehrane povezani su sa smanjenim rizikom od smrti

Tijekom razdoblja praćenja od 29,8 godina u prosjeku za sve sudionike umrlo je 31.263 žena i 22.900 muškaraca. Kad su istraživači usporedili gornji kvintil s najnižim kvintilom sudionika u svakom režimu bodovanja u prehrani, otkrili su da je svaki od obrazaca zdrave prehrane povezan s nižim rizikom od smrti — 19% nižim rizikom u odnosu na HEI iz 2015. i 18% niži rizik za AMED, 14% niži rizik za HPDI i 20% niži rizik za AHEI. Visok rezultat za svaki uzorak također je povezan sa smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, raka i bolesti dišnog sustava, dok su samo AMED i AHEI povezani sa smanjenim rizikom od smrti od neurodegenerativnih bolesti. Svaki od ovih obrazaca bio je dosljedan među različitim rasnim i etničkim skupinama, uključujući kategorije ne-Hispanskih bijelaca, ne-Hispanskih crnaca i Latinoamerikanaca.

U ovoj kohortnoj studiji […] S do 36 godina praćenja, veća privrženost različitim obrascima zdrave prehrane dosljedno je povezana s nižim rizikom od ukupne smrtnosti i smrtnosti uzrokovane specifičnim uzrocima”, napisali su istraživači. “Ovi nalazi podupiru preporuke Smjernica o prehrani za Amerikance. da se višestruki obrasci zdrave prehrane mogu prilagoditi tradiciji i preferencijama. individualnoj prehrani”, sa sličnim korisnim zdravstvenim ishodima.

Želite li saznati više o zdravoj prehrani s dijabetesom? Pročitajte “Strategije za zdravu prehranu”, “Poboljšanje vaših recepata: korak po korak” i “Koja je najbolja dijeta za dijabetes?”

Source link

Leave a Comment