Zakonodavci iz Arizone nastoje učiniti kriptovalutu neoporezivom imovinom


Zastupnici u Senatu Arizone razmatraju prijedlog zakona kojim bi birači trebali odlučiti je li virtualna valuta izuzeta od poreza na imovinu.

U zakonu predstavljenom na prvoj sjednici Senata Arizone 2023., senatori Wendy Rogers, Sonny Borrelli i Justin Wadsack predložili su da Arizonci odluče hoće li izmijeniti državni ustav u vezi s porezom na imovinu. Ako zakonodavno tijelo usvoji tu mjeru, birači mogu odabrati hoće li virtualna valuta – posebno ne “reprezentacija američkog dolara” – biti oslobođena poreza u državi u studenom 2024.

Prema ustavu Arizone, sva savezna, državna, okružna i općinska imovina izuzeta je od oporezivanja, kao i opći dugovi, mnoga kućanska dobra i “određene zalihe sirovina ili gotovih materijala, nesastavljeni dijelovi i radovi u proizvodnji ili gotovi proizvodi. ” Podaci državnog tajnika Arizone pokazuju da ima više od 4 milijuna registriranih birača za opće izbore u studenom 2022., pri čemu je država blago naklonjena republikanskoj.

Nacrt zakona, SCR 1007, prošao je dva čitanja u sklopu kalendara Senata 19. siječnja i 23. siječnja. Zakonodavci su na prethodnim sjednicama pokušali unaprijediti zakone koji se odnose na kriptovalute i poreze, kao što je zakon iz 2018. koji dopušta rezidentima da prijave plaćanja poreza u kriptovaluti, prije nego što je guverner Doug Ducey stavio veto na zakon. Rogers je također predstavio prijedlog zakona sličan SCR 1007 na drugoj sjednici Senata 2022.

Međutim, predloženi zakon će se suočiti s drugačijom političkom klimom od one 2018. ili čak 2022., budući da su Rogers, Borelli i Wadsack — svi republikanci — odbacili ili doveli u pitanje poštene i legitimne izbore za neke savezne i državne zakonodavce. Demokratkinja Katie Hobbs tijesno je pobijedila republikanku Carrie Lake i postala guvernerka Arizone na izborima u sredini mandata 2022.

Povezano: Porezna uprava proziva korisnike koji ne prijave i ne plate porez na kripto transakcije

Na saveznoj razini, prodaja ili kupnja kriptovaluta općenito podliježe porezu na kapitalnu dobit u Sjedinjenim Državama. Zakonodavci u različitim američkim državama predložili su različite politike vezane uz kriptovalute i oporezivanje, uključujući guvernera Kolorada Jareda Polisa koji dopušta stanovnicima plaćanje poreza u kriptovalutama, Aljaske, Floride, New Hampshirea, Nevade, Južne Dakote, Tennesseeja, Teksasa, Washingtona i Wyominga koji nudi 0% porez na kapitalnu dobit potencijalnim investitorima.