Zašto voda ima sladak okus nakon intenzivnog treninga?


tMoji prvi gutljaji vode nakon dugo vremena bili su ukusni. Osvježava i daje energiju, da, ali i voda okusi Hassan. Zapravo je slatkog okusa, točnije.

Kad sam jednog dana usred gutanja prestao razmišljati o tome, otkrio sam nešto čudno. Nije li voda popularan neutralni okus? I zašto ima drugačiji okus nakon jedne od mojih dugih vožnji?

Ne umišljam stvari: Sustavnim pregledom literature o odnosu između okusa i tjelovježbe utvrđeno je da se intenzitet slatkog okusa i osjetljivost povećavaju nakon akutne tjelovježbe. Međutim, dr. Jason Machosky, fiziolog vježbanja i registrirani dijetetičar u bolnici za specijalnu kirurgiju u New Yorku, kaže da nije jasno zašto se to zapravo događa.

“Čini se da za to nema dobro promišljenih razloga”, kaže Machowsky. Međutim, postoji puno teorija.

Prva hipoteza odnosi se na ideju “povećane osjetljivosti”. Machowski objašnjava da u vodi postoje minerali koji nekim ljudima imaju slatki okus, pa nakon napornog treninga ti minerali mogu biti znatno slađi.

U srodnom (ali gotovo grubom) objašnjenju, voda nakon treninga može se riješiti starih čestica hrane ili ostataka u ustima koji vam vraćaju okus na dramatičniji način, zahvaljujući toj delikatesi.

Ili bi se nešto sasvim drugo moglo dogoditi. Možda ste čuli za “ketozu”, metaboličko stanje u kojem tijelo sagorijeva masti umjesto ugljikohidrata (postizanje ketoze je cilj keto dijete). Ovo stanje nastaje kada se zalihe glikogena (koji dolaze iz ugljikohidrata) potroše, pa se tijelo okreće masnoći za energiju. Što bi, osim keto dijete, moglo navesti nekoga da prođe kroz svoje zalihe glikogena i umjesto toga koristi mast? Dug i intenzivan trening.

Biti u ketozi može imati neke fizičke manifestacije, uključujući – čekaj malo – loš zadah.

“Slatki” okus ili aroma [the] “Disanje je nusprodukt razgradnje ketona za energiju”, kaže Machowsky. Dakle, pijenje vode i primjećivanje slatkog okusa moglo bi proizaći iz interakcije vode s vašim dahom. Međutim, Machowsky ističe da će se to dogoditi samo ako se netko pridržava stroge ketogene dijete, ili ako radi “stalnu aktivnost kako bi značajno iscrpio rezerve glikogena”. Dakle, to neće uzrokovati neki stari trening – vjerojatno ćete trebati raditi sat i 45 minuta aerobne vježbe prije nego što dođete do te točke.

Ketoza koja dovodi do lošeg zadaha nije nešto čemu biste nužno trebali težiti. Konkretno, za osobe s dijabetesom slatki okus ili loš zadah mogu biti znak upozorenja da su njihove zalihe glikogena pri kraju.

“Oni s dijabetesom koji vježbaju kada im šećer u krvi nije dobro reguliran ili je vrlo visok (>250 mg/dL) mogu doživjeti proizvodnju ketona, što ukazuje na to da njihova tijela ne koriste pravilno glukozu u svojim tijelima za dobivanje energije. energije i mogu se pretvoriti u ketone kao energiju,” kaže Machowski. “Intenzivna tjelovježba ponekad može pogoršati ovo stanje.”

Zato Machowski savjetuje: “Ako imate dijabetes i šećer u krvi vam je vrlo visok, možda bi bilo najbolje da se bavite nekom aktivnošću niskog intenziteta (kao što je hodanje) ili vratite šećer u sigurniji raspon prije nego počnete s visokim… intenzivno vježbanje.”

Bez obzira kakvog je okusa voda nakon treninga, morate se složiti da je način na koji naše tijelo pokreće naše kretanje prilično čudesan. Stoga se pobrinite da si osigurate pravilnu prehranu i adekvatan odmor između treninga kako biste mogli nastaviti živjeti tim slatkim životom.Source link

Leave a Comment